Rolki napędzające z ABSu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Rolki napędzające z ABSu
Witam, planuję zrobić szlifierkę taśmową. Konstrukcja drewniana, 3 rolki prowadzące taśmę, jedna napinająca regulowana. Toczone rolki to spory wydatek, a nie miałem pomysłu skąd takowe wziąć więć wpadłem na pomysł aby wydrukować je 3D z ABSu. Teraz pytanie: czy taki pomysł w ogóle ma sens? Czy temperatura wynikająca z napędzania pasa, jakiegos poślizgu w relacji rolka-taśma nie będzie na tyle wysoka, żeby przeszkadzała materiałowi ABS i zachwał on swoje właściwości? Czy istnieją może jakieś "obejmy" gumowe, które mógłbym łatwo dostać i naciągnąć na taką rolkę? Proszę o porady, wszelkie sugestie mile widziane
Pozdrawiam

Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Witam.wojciechb2012 pisze:Toczone rolki to spory wydatek, a nie miałem pomysłu skąd takowe wziąć
Są gotowe i tanie rozwiązania które można z powodzeniem zaadoptować do takiego projektu.
https://allegro.pl/listing?string=rolka ... m-1-4-0511
Najłatwiej dostępny i naciągalny to chyba latex jest.wojciechb2012 pisze:Czy istnieją może jakieś "obejmy" gumowe, które mógłbym łatwo dostać i naciągnąć na taką rolkę?

Właściwie to mnóstwo, gumowe węże paliwowe, gumowe węże do chłodnic ciepłych i zimnych, silikonowe do dolotów powietrza wybieraj raczej proste odcinki
a na upartego to kawałek dętki też zda egzamin
Wszystko zależy od wyobraźni, rozmiarów, determinacji i budżetu

Pozdrawiam Sławek