Utwardzanie ale nie azotowaniem i nawęglaniem
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
@dance1
To już zależy o czym mówimy. Jak kupowałem odczynniki do cynkowania, to najtaniej wychodziły jako... dodatek do paszy dla zwierząt.
No może z pewnymi wyjątkami jak kwas borowy.
Natomiast z chromowaniem dałem sobie spokój. Jest zbyt niebezpieczne.
Ale nie mam też 5 lat. I jak coś jest w miarę bezpieczne to czemu miałbym tego nie przetestować.
Na sukces pracuje się wspólnie lub samemu.
To już zależy o czym mówimy. Jak kupowałem odczynniki do cynkowania, to najtaniej wychodziły jako... dodatek do paszy dla zwierząt.

No może z pewnymi wyjątkami jak kwas borowy.
Natomiast z chromowaniem dałem sobie spokój. Jest zbyt niebezpieczne.
Ale nie mam też 5 lat. I jak coś jest w miarę bezpieczne to czemu miałbym tego nie przetestować.
Może i licznik nie bije ale zdecydowanie zalecam wizytę u okulisty skoro logujesz sie za każdym razem od nowa i nie widzisz opcji "Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie"Petroholic pisze: Forum automatycznie cię wyloguje po 30 minutach bezczynności i licznik nie leci więc z łaski swojej nie pitol...

Tzn mam wrzucić zdjęcia powłoki korundowej lub ze związków tytanu? Na razie do nie doczekałem się jakiegokolwiek technicznego komentarza. Więc tak średnio mam ochotę pokazywać coś co zostało wcześniej jedynie wyśmiane, i nikt inny nie dołożył do tego najmniejszego wkładu.Petroholic pisze: Może jak jeden z twoich tematów abstrakcyjnych dojdzie do finału ze zdjęciami
Na sukces pracuje się wspólnie lub samemu.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Chętniej bym zobaczył robota z garażu, piłę taśmową, tokarkę własnej roboty i co tam jeszcze było wcześniej bo już się pogubiłem...strikexp pisze:Więc tak średnio mam ochotę pokazywać coś co zostało wcześniej jedynie wyśmiane, i nikt inny nie dołożył do tego najmniejszego wkładu.
AAA i najważniejsze operację wiercenia z konika na tokarce...
Ostatnio zmieniony 07 maja 2017, 22:09 przez Petroholic, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
http://melontools.com/melondizer/Ale może ktoś słyszał jak nałożyć warstwę utwardzającą z węglików
....i wiele innych, sprawdzonych i działających w praktyce
Nie da rady bez między warstwy lub jeszcze lepiej dwóch. Nie przeskoczysz problemów z delaminacją warstwy Al2O3.Otóż elektrycznie udałoby się prawdopodobnie pokryć stal warstewką aluminium. Nie znam procesu więc nie podam składu elektrolitu do elektrolizy.
Następnie taką warstewkę możnaby utlenić tworząc powłokę korundową.
Proces wytwarzania warstw elektrokorundowych znany od kilku dziesięcioleci.
Chyba nie wierzysz w to, że żeliwny/stalowy pierścień tłokowy w silniku spalinowym, pracuje po cylindrze w bloku silnika bez tradycyjnych żeliwnych "szklanek"? Kierunek poszukiwań - konstrukcja współczesnych bloków silnikowych (no już nie takich współczesnych).
Narzędzia skrawające (np. tokarskie) nie są z reguły wytwarzane z Al2O3. Ścierne - a i owszem.Czyli uzyskałoby się bardzo podobną powłokę jak w niektórych tanich narzędziach.
Szukaj pod hasłami - aldrejowanie, aliterowanie - ale raczej nie w necie, tylko w starej literaturze. Choć wiem, że ty masz alergie na literaturę, to polecam dzieła pisane naszego rodaka wielce zasłużonego w przemyśle, dla rozwoju polskiej galwanotechniki, czyli dla Pana Żmihorskiego. Wszystko czarno na białym - często to literatura pamiętająca najlepsze lata Twojego dziadkaA co do galwanizacji warstwą aluminium brakuje mi rzetelnych informacji.

A co w tym takiego niebezpiecznego? Jak doczytasz literaturę do końca, to znajdziesz wszelkie środki i praktyki oraz zachowania związane z BHP - choćby wspomniany już wcześniej Żmihorski i jego dzieła o budowie chromowni.Natomiast z chromowaniem dałem sobie spokój. Jest zbyt niebezpieczne.
Chętnie popatrzę na wyniki....Kładź TiN
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
- ELITA FORUM (min. 1000)