upanie pisze:W C.
Na pewno nie w asemblerze?
@mc2kwacz
Warto zaznaczyć że bezpośrednim przełożeniem kodu maszynowego na jezyk ludzki jest asembler. Tym językiem wywołujemy konkretne instrukcje ALU czy coś w ten deseń. Sam nie wnikałem aż tak głęboko, bo to mało przydatna wiedza w praktyce.
Co do wątkowości, niezupełnie prawda. Owszem od strony technicznej jest tak jak piszesz. Ale program może mieć kilka podprogramów równocześnie. To występuje właśnie w komputerach gdzie często trzeba długo czekać na odpowiedź upraszczając z klawiatury czy sieci. Trzeba wtedy używać tzw lock żeby wszystko się nie rypło.
Jest to bardzo skomplikowany temat którego nie warto tutaj rozgrzebywać. Ale nawet na Arduino robiłem taki wielowątkowy program.
mc2kwacz pisze:
Ale tam gdzie robi się rzeczy trudne i technologicznie zaawansowane oraz na szczycie technologii, nadal pisze się programy w językach bardziej "archaicznych".
A tutaj się mylisz, im grubsze wymagania tym nowszy jezyk programowania. Wiem to z przetargów w które podsyła mi do analizy dział handlowy

Oczywiście mówię tutaj o programach na kalasyczne komputery/tablety/telefony. W mikrokontrolerach itp, gdzie wydajność ma znaczenie. Używa się właśnie archaicznych języków o wysokiej wydajności jak C czy C++.
Ogólnie skomplikowany temat, a Twoja wypowiedź bardzo rzeczowa. Ale nie róbmy offtopu ponieważ...
Zaprogramowałem DRO z eliminacją luzów nakrętki
Chciałbym jednak aby ktoś je przetestował zanim udostępnię na forum instrukcję jak je wykonać samodzielnie. Powody są dwa:
1. Ja niezbyt mam pojęcie o mechanice. A w dodatku szkoda mi czasu robić uchwyty na DRO w tokarce(muszę do niej jeździć 100km

).
2. Nie mam prawdziwego enkodera. Do testów mam jedynie enkoder gałkowy, który przeskakuje po 4 impulsy. Kiepsko sie na nim testuje.
Do testów będzie potrzebne:
- Arduino UNO
- zestaw kabli połączeniowych a najlepiej kable i płytka stykowa
- rezystory około 10k omów sztuk 3
- enkoder
- wyświetlacz z allegro który pokazywałem (około 20zł)
- przycisk - krańcowy lub tactical switch
- uchwyt enkodera na jakiejś śrubie