I to jest konstruktywna krytyka wady której jestem świadom. Doszedłem do wniosku że tocząc otwór ręcznie, mogę trochę lepiej kontrolować suwmiarką niedokładności. Nie wiem czy mam rację.IMPULS3 pisze:Co to jest wolnoobrotowe kolo pasowe?????strikexp pisze: chcę zrobić większą, niedokładną, tylko i wyłącznie do toczenia wolnoobrotowych kół pasowych itp
A poza tym to jak zamierzasz robić otwór w tym tajemniczym kole jak będziesz mial niedokladną tokarkę? Przecież jak nie zrobisz DOKLADNEGO otworu to to kolo będzie latać w każdą stronę lużno co po chwili pracy zakończy żywot danej maszyny....????????????????
Tak odnośnie tematu budowy to: https://www.cnc.info.pl/topics56/budowa ... t41688.htm
Inna sprawa że ta tokarka wcale nie bedzie aż taka niedokładna, a otwór w kole będzie miał raczej sporą średnicę. Tutaj największe znaczenie będą miały te tanie łożyska których zamierzam użyć. Myślałem żeby wytoczyć rurę pod łożyska a dopiero potem całość zaspawać w solidniejszą konstrukcję.
Wolnoobrotowe koło pasowe czyli maks jakieś 50-100 obrotów na minutę.
Tylko trzeba takiej tokarki szukać, a jak sie znajdzie to zapłacić 5000zł po cenie złomu bo swoje waży. Nie sądzę żeby dało się za kilka tysięcy kupić klasyczną tokarkę tej wielkości. Ważyłaby pewnie kilka ton, co innego wrzeciono wspawane w dwuteowniki i dociążone betonempukury pisze: jak już chcesz okazjonalnie toczyć koła pasowe to lepiej kupić starą konstrukcję i wyremontować.

Nie ponieważ:RomanJ4 pisze:No i wszystkim naukowcom i inżynierom z MIT czy innych instytutów szczęki opadły... Wystarczy przecież silnik 5 kW zasilić z bateryjki 9V... a co!strikexp pisze:Bzdura, silnik można spokojnie zasilać i falownikiem o mocy 25%. Ale wtedy trzeba obniżyć napięcie szczytowe. Jeśli silnik 10kW ma rezystancję pod 400V to i prąd popłynie przy takim napięciu odpowiednio duży. Co w efekcie zniszczy mniejszy falownik.
Polak potrafi...![]()
- bateria ma ograniczoną wydajność prądową
- przy 9V płynie tak mały prąd że pewnie opory łożysk są większe w takim silniku