CFA pisze:adisc pisze: Generalnie to wydaje mi się, że ten nauczyciel miał co innego na myśli, a mianowicie nie to, aby założyć z góry jakieś tworzywo i później szukać pod niego normy, tylko na podstawie obliczeń znaleźć materiał.
No jasne, konia z rzędem temu, kto na podstawie wymiarów wydedukuje materiał.
Trzeba "obliczyć jakiś moduł"

Pewnie pominąłeś jakąś istotną wskazówkę dotyczącą zadania.
Może jedną z istotnych wskazówek był wzór, który mam użyć, pokazał mi coś takiego
Opcja 1: Jeżeli jest to część ustandaryzowana to w standardzie masz zakres momentów jaki przenosi... Bez tych danych niemożliwe jest obliczenie/ustalenie minimalnej wytrzymałości materiału do wykonania koła...
Opcja 2: Jeżeli nie ma standardu na to koło to jest to zadanie podchwytliwe i musisz zrobić analizę fizykochemiczną materiału, który dostałeś do ręki...
Opcja 3: Powiedz, że to PA6, a wyliczenia zjadł pies bo był głodny

Opcja 3 brzmi kusząco, ale muszę z tego później zrobić sprawozdanie, w którym opiszę jak do tego doszedłem
Możesz mi przybliżyć co masz na myśli, jeśli chodzi o opcję 1 i 2, najlepiej z konkretnymi odnośnikami. Tak jak wspomniałem, pierwszy raz kiedy spotykam się z takim zadaniem. Dzięki.
EDIT:
To co jeszcze zdążyłem sobie zapisać to to, że jest to część wykonana na uczelni, ale zgodna ze standardami, informacji powinienem szukać dla kół plastikowych, a nie metalowych, no i to słynne VDI-Richtline, którym mam się posłużyć, ale nie mogę skumać jak.