Sprężone powietrze
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Sprężone powietrze
Planuję wykorzystać powietrze z koła samochodowego, potrzebna jest przejściówka (wentyl - gniazdo do węża na sprężone powietrze). Czy ma ktoś doświadczenia w trym temacie? Potrzebuję pomalować pewne elementy, jednorazowo, dlatego kombinuję (malowanie pistoletem, ewentualnie aerografem).
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Powiem tak (ponieważ temat przerabiałem)
Aerograf jak najbardziej z koła samochodowego - przy założeniu,że dodatkowo założysz prosty reduktor za 30 pln. Ja tak malowałem modele i działało super a dodatkowo było to bezgłośne w warunkach domowych - szczególnie wieczornych. Po jakimś czasie kupiłem najtańszego marketowca z butlą 25L za 290 PLN 8bar - hałas okrutny w mieszkaniu ale tylko raz na dwa dni po 1 minucie (tyle wystarczyło aby doładować zbiornik i spokojnie pomalować model) dodatkowo miałem naprawdę silne źródło sprężonego powietrza "na chwilę" do przedmuchu elektroniki itd.
Kończąc nie wiemy co chcesz malować i w jakiej ilości - burtę statku czy tak jak ja model w skali. Tak czy inaczej z normalnym pistoletem do malowania w ogóle nie podchodź nawet do kompresora marketowego 25L a tym bardziej do opony.
Aerograf jak najbardziej z koła samochodowego - przy założeniu,że dodatkowo założysz prosty reduktor za 30 pln. Ja tak malowałem modele i działało super a dodatkowo było to bezgłośne w warunkach domowych - szczególnie wieczornych. Po jakimś czasie kupiłem najtańszego marketowca z butlą 25L za 290 PLN 8bar - hałas okrutny w mieszkaniu ale tylko raz na dwa dni po 1 minucie (tyle wystarczyło aby doładować zbiornik i spokojnie pomalować model) dodatkowo miałem naprawdę silne źródło sprężonego powietrza "na chwilę" do przedmuchu elektroniki itd.
Kończąc nie wiemy co chcesz malować i w jakiej ilości - burtę statku czy tak jak ja model w skali. Tak czy inaczej z normalnym pistoletem do malowania w ogóle nie podchodź nawet do kompresora marketowego 25L a tym bardziej do opony.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Tutaj dobrze by się sprawdził kompresor dentystyczny i butla 10-20L. Albo kompresor self-made zrobiony z kompresora lodówki lub dwóch i taka też butla. Lodówkowy owszem baaaardzo powoli nabija ale za to jest bezgłośnylogopeda pisze: ... Po jakimś czasie kupiłem najtańszego marketowca z butlą 25L za 290 PLN 8bar - hałas okrutny w mieszkaniu ale tylko raz na dwa dni po 1 minucie (tyle wystarczyło aby doładować zbiornik i spokojnie pomalować model) dodatkowo miałem naprawdę silne źródło sprężonego powietrza "na chwilę" do przedmuchu elektroniki itd ...

[youtube][/youtube]