co sądzicie o Ojcu Tadeuszu R ?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: jasiu... » 04 mar 2017, 11:23

Takie proste pytanie - czy wiecie, że Tadeusz Rydzyk urodził się w 3 maja 1945 i za dwa miesiące skończy 72 lata?

Jak myślicie, będzie żył wiecznie, czy swój majątek zostawi? A jeśli zostawi, to komu? Z drugiej strony na Wikipedii czytamy: Reporterzy „Gazety Wyborczej”, Piotr Głuchowski i Jacek Hołub, przygotowali nieautoryzowaną biografię Tadeusza Rydzyka pt. Imperator (wyd. 2013), zdementowali też doniesienia o luksusowym stylu życia zakonnika.

Czyli nie ma Maybacha?

Jeśli więc nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o...

No pewnie że o antyżydowskie wypowiedzi ojca Redemptorysty. On nie raz był oskarżany o antysemityzm, a skoro nie można mu za te poglądy w inny sposób dopiec, to się go zgnoi, rozsiewając propagandowe brednie.

Dziwię się, że nadal niektórzy myślący ludzie, tego przecież starego już człowieka, uważają za nie wiadomo jakie monstrum. W końcu, ile on jeszcze pożyje? On odejdzie w końcu, a babcie nadal będą się modlić przy radiu. No chyba, że te modlitwy wkurzają co niektórych na równi z antysemityzmem. Z drugiej strony, gdyby co niejeden wnuczek wpadał do babci nie tylko po ochłap z renty, to może babcia zamiast się modlić z wnuczkiem wolałaby pogadać? Nie uważacie, że Rydzyk po prostu zagospodarował opuszczonych?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: RomanJ4 » 04 mar 2017, 11:51

Adalber pisze:niż do Rydzyka.
No, i stocznię uratował...

[ Dodano: 2017-03-04, 12:33 ]
Guzik mnie obchodzi jego majątek i komu go zostawi (Kościołowi, bo komu by innemu), tylko to co wyprawia z umysłami starszych ludzi których bezczelnie wykorzystuje do lansowania określonych polityków w zamian za określoną potem "wdzięczność", oczywiście z publicznych środków, (jak chcesz przykładów to daj znać, ale mniemam, że znasz niejeden..).
Zapraszam do Torunia na zlot słuchaczy RM, i spróbuj tym starszym ludziom powiedzieć, że się nie zgadzasz z wykorzystywaniem religii i ich do celów polityczno-biznesowych.. Powodzenia....
Poczujesz wtedy o czym my tu mówimy na własnej skórze..
I ja, i moi znajomi mieliśmy się okazje z tym zetknąć w naszym miejscowym otoczeniu nie raz, i mogę Ci powiedzieć, że nie wiesz o czym mówię. Tobie np taki lekarz nie powie, że recepty nie przepisze, zabiegu(legalnego!) nie zrobi "bo mu klauzula sumienia nie pozwala"... Pewnie wyfrunął by stamtąd prędzej niż kula z lufy, że o zadośćuczynieniu nie wspomnę....
Łatwo "urządza" się (choćby teoretycznie) życie innym jak się samemu nie ma do czynienia ze skutkami... (to bez żadnych osobistych podtekstów).
A tak nawiasem, ciekawe czy którykolwiek rzad pozwoliłby zakonnikowi w Niemczech na takie rzeczy, tak lekceważyć prawo, i tak szczuć jednych ludzi na innych... (że o władzy nie wspomnę)
Zastanów się dobrze...
pozdrawiam,
Roman

witek12
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: witek12 » 04 mar 2017, 13:29

Witam

Roman masz rację niech przyjadą do Torunia w dzień urodzin RM i spróbują zaparkować samochód naprzeciwko radia (jak wpuszczą :grin: :grin: :grin: ) to sami się przekonają na własnej skórze o czym mówiłeś.

Jak chciałem dojechać z pracy do domu w dzień urodzin to musiałem odpowiednim służbom okazać dowód osobisty potwierdzając tym samym, że tam mieszkam.

Kiedyś te imprezy( huczne ) odbywały się w kościele, a teraz to wynajmują nowo oddaną Hale widowiskowo sportową przy ul. Bema w Toruniu.

Ps.
o. T.R. jak na swój wiek to bardzo dobrze się trzyma i dobrze wygląda, więc nie prędko opuści ten świat :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam

Adalber
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Adalber » 04 mar 2017, 15:06

RomanJ4 pisze:
Adalber pisze:niż do Rydzyka.
No, i stocznię uratował...
Tusk z kumplami też ratował, nawet inwestorzy byli.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 04 mar 2017, 15:16

RomanJ4 pisze:Tobie np taki lekarz nie powie, że recepty nie przepisze, zabiegu(legalnego!) nie zrobi "bo mu klauzula sumienia nie pozwala"... Pewnie wyfrunął by stamtąd prędzej niż kula z lufy, że o zadośćuczynieniu nie wspomnę....
Na przykład w Kolonii była głośna sprawa, że klinika katolicka (tu większość szpitali jest albo "Katolische" albo "Evangelische") nie chciała wykonać zabiegu przerwania ciąży z gwałtu. I jak myślisz, jak się to skończyło? To ci powiem, że lekarze mieli prawo odmówić takiego "zabiegu". Bo tu masz wolność wyboru lekarza. Jeśli nie akceptujesz metod, które prezentuje jeden lekarz, masz prawo iść do innego, który będzie cię leczył tak, jak mu powiesz. To dotyczy wszystkich lekarzy. Kolega był u ortopedy, który stwierdził, że potrzebna jest operacja kolana. On się bał, na co reakcja lekarza - jeśli pan nie ma zaufania do mojej wiedzy i stosowanych przeze mnie metod leczenia, to skończmy rozmowę i niech się pan idzie leczyć do lekarza, który zaproponuje inne metody. Z niemieckim lekarzem dyskusji nie ma!
RomanJ4 pisze: A tak nawiasem, ciekawe czy którykolwiek rzad pozwoliłby zakonnikowi w Niemczech na takie rzeczy, tak lekceważyć prawo, i tak szczuć jednych ludzi na innych... (że o władzy nie wspomnę)
Zastanów się dobrze...
A co sobie myślisz, że ksiądz, czy zakonnik, to nie człowiek?

Oczywiście, że każdy ma prawo do tworzenia wokół siebie grupy osób, wyznających wspólne poglądy. I dotyczy to nie tylko osób związanych z kościołem (jedź na Bajery, to zrozumiesz), ale wszystkich. Myślisz, że AfD czy ziomkostwa są lepsze, bo nie szczują jednych na drugich?

Spędziłem święta w Bawarii. Po pasterce, koło pierwszej w nocy zaczął się koncert kolęd przed kościołem w wykonaniu orkiestry dętej. A co z ludźmi innych wyznań? No przecież powinni okazać tolerancję, nie musieli śpiewać kolęd, mogli sobie stoperami pozatykać uszy. Ot w ramach tolerancji.

A tak w wielki czwartek legioniści świętują w Hiszpanii w Maladze:

No to w Polsce musztra tak nie wygląda!

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 04 mar 2017, 19:59

Drogi jasiu, mniemam że dobrze wiesz czym się różni "nasza" od "Waszej", inaczej byś w tych zagranicznych, ciemiężących obywatela stronach nie siedział, i dawno wrócił do naszego raju wolności..
pozdrawiam,
Roman

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 mar 2017, 21:36

jasiu... pisze:[
No to w Polsce musztra tak nie wygląda!
Jeżeli na podstawie tych obrazków wyrobiłeś sobie pogląd na wyszkolenie hiszpańskiej armii to nie mam pytań :) Polecam jeszcze procesje Bożego Ciała w Toledo ale osobiście. Zobaczysz różnicę :)

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 05 mar 2017, 09:44

RomanJ4 pisze:mniemam że dobrze wiesz czym się różni "nasza" od "Waszej"
Wiem, Nie ma w Niemczech Olejnik, Czuchnowskiego, Stasińskiego i całej masy innych podobnych dziennikarzy. Nie ma nagrody "dziennikarska hiena roku". Ogólnie dziennikarze pozostają raczej nie znani, bo za podobne wypowiedzi, jakie oferuje się w polskich mediach, to niemiecki dziennikarz musiałby zmienić zawód i miałby ogromne problemy.

Tak, nasza i wasza propaganda różni się tym, że w Polsce można wszystko wyostrzać, a tutaj wszystko (choćby incydenty z uchodźcami) stępiać. Poza tym ja mogę niektóre rzeczy poczytać w oryginale, bez "doprawionego tłumaczenia", jakie oferuje polski dziennikarstwo. Z drugiej strony nie dziwię się. Skoro na potęgę Agory miał ogromny wpływ abonament gazety przez poprzednie urzędy i instytucje, to po zastąpieniu jej przez Gazetę Polską oni w ten sposób walczą o chleb.

kamar, specjalnie dla ciebie jedno ze zdjęć, jakie zrobiłem na Majorce. Tak, to jest V-22, samolot pionowego startu. Wiem, na jakim poziomie stoi hiszpańska armia. I nie na podstawie obrazków wyrobiłem sobie pogląd, co nie znaczy, że nie podziwiałem żonglerki krzyżem w Maladze i ciarki mnie nie przechodziły, jak słyszałem, jak te chłopy śpiewają.

Obrazek

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 05 mar 2017, 11:28

jasiu... pisze:Tak, nasza i wasza propaganda różni się tym, że w Polsce można wszystko wyostrzać, a tutaj wszystko (choćby incydenty z uchodźcami) stępiać. Poza tym ja mogę niektóre rzeczy poczytać w oryginale, bez "doprawionego tłumaczenia", jakie oferuje polski dziennikarstwo. Z drugiej strony nie dziwię się. Skoro na potęgę Agory miał ogromny wpływ abonament gazety przez poprzednie urzędy i instytucje, to po zastąpieniu jej przez Gazetę Polską oni w ten sposób walczą o chleb.
Chciałbym Ci tylko przypomnieć, kto "dziadkiem w Wehrmachcie" i podobnymi "sensacjami" zaczął deptać przyzwoitość, a jak w końcu przeciwnik w rewanżu zaczął im wyciągać "kwiatki", to wielki wrzask obrażonej leliji że tak nie uchodzi.
Mentalność Kalego się kłania niestety...
Owszem, można by stoicko nie reagować na takie kalumnie, ale jak to stwierdził jeden ogólnie znany także w Niemczech wirtuoz manipulacji: "kłamstwo powtarzane 1000 razy bezmyślnej tłuszczy..."
Wiemy co było dalej...
pozdrawiam,
Roman

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 05 mar 2017, 11:41

RomanJ4 pisze:[
Chciałbym Ci tylko przypomnieć, kto "dziadkiem w Wehrmachcie" i podobnymi "sensacjami" zaczął deptać przyzwoitość
Jak to kto?

Dziennikarze. Hieny, żerujące to na jednej, to na drugiej politycznej padlinie. Przecież obaj bracia Kurscy w tym samym zawodzie pracują. Tak, winni są polscy dziennikarze, którzy oficjalnie czerpią korzyści z tego, że są "czwartą władzą".

Bez zeszmaconych dziennikarzy, dla których rzetelne dziennikarstwo odeszło w niebyt, bo propaganda przynosi większe profity cała ta szopka nie byłaby możliwa. A tak, uderzmy się w piersi. Łatwiej zrzucić winę na polityków, którzy z swojej natury muszą chwytać się wszelakich sposobów, żeby władzę zdobyć i utrzymać, niż na nas samych, że to my im w rozlewaniu tego szamba na cały kraj, a może i na cały świat pomagamy.

Propaganda!

Ale ludzie ją lubią i w nią wierzą. Wierzą w dziadków z wermachtu, wiewiórkę zamordowaną na konarze drzewa, tak samo jak wierzą w doskonałą maść na stawy, bo przecież taki sympatyczny lekarz o niej mówił w telewizji. Propaganda to też reklama, choć ludzie i propagandę i reklamę biorą często za rzeczywistość. No cóż, na głupotę jeszcze chyba maści nie ma, ciekawe kiedy się pojawi reklama specyfiku, leczącego z głupoty i naiwności.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”