Na forum udzielam się już od dłuższego czasu, więc być może ktoś mnie kojarzy.
Skoro tyle się udzielam, pomyślałem, ze podzielę się z Wami moimi zainteresowaniami.
Oprócz obróbki skrawaniem jest to też kolej, a dokładniej Kolej Wąskotorowa Rogów-Rawa-Biała. Miejscem tym zarządza Fundacja Polskich Kolei Wąskotorowych której jestem wolontariuszem. Żeby nie być gołosłownym kolejka ma swoją stronę
http://kolejrogowska.pl/ oraz profil na fb, więc nie jest to żadna ściema

Fundacja jest organizacją pożytku publicznego, utrzymuje się ze sprzedaży biletów w pociągach które prowadzi w sezonie letnim oraz z 1% podatków. Także Ty możesz przekazać 1% ze swojego podatku na cele statutowe jakim jest m.in. ratowanie zabytków kolejnictwa.
Obecnie, oprócz remontów lokomotyw pracujemy nad budową prasy do drukowania biletów Edmondsona (takich kartoników z dziurką - kto pamięta?). I po części pisze do Was w tej sprawie. Podstawę maszyny z kątowników już pospawałem, dzięki uprzejmości pewnej firmy dostaliśmy wycięte blachy potrzebne do dalszej budowy. Niestety oprócz podstawy i blach potrzebujemy też kilka elementów toczonych i własnie tu chciałbym prosić was o pomoc. Bo mimo iż na kolejce mamy tokarkę, to niestety ludzi mało a obowiązków dużo.
Chciałbym prosić Was o pomoc w wykonaniu tulejek:
tulejki z pręta o średnicy 50 do 70mm co tokarz będzie miał pod ręką
tulejki na końcach posiadają zatoczenie długości 10mm i średnicy 40mm
tulejki posiadają otwór przelotowy fi30H7
4 tuleje długości całkowitej 30mm
2 tuleje długości całkowitej 40mm
Zainteresowanym chętnie podeślę rysunki a póki co chciałem zorientować się, czy bylibyście skłonni do takiej pomocy.
Widziałem ze kolega Egojack ma na swoim google dysku film z naszej kolejki, więc może on potwierdzi, że robimy dobrą robotę.

Jeżeli temat spotka się z Waszym uznaniem mogę wklejać tu relacje z postępu budowy tej "drukarki".
A Was koledzy serdecznie zapraszam do:
-podzielenia się 1%
-wizyty w sezonie letnim jako pasażer pociągu
-wynajęcia pociągu na imprezę, wycieczkę, spotkanie.
-wizyty na kolejce by coś wspólnie "podłubać" jeśli nie przy lokomotywach, to może przy tokarce, bo mamy tam TUE40. (oraz 2 duże tokarki do zestawów kołowych - jedna z nich ma napęd pasowy!! , dłutownicę oraz nieczynną tokarkę podobną to TUE40)
Pozdrawiam