Tokarka TSB-20
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Tokarka TSB-20
Tokarki TSB-20 produkowała WIEPOFAMA - (PONAR WIEPOFAMA) , nie ZDZ.ghul666 pisze: Wpadła nam ostatnio w ręce TSB-20 w świetnym stanie technicznym... Jest to wersja z 1988 roku wyprodukowana przez Zakład Doskonalenia Zawodowego w Poznaniu.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 11
do Skomar
Bardzo dziękuje za fatygę i wstawienie tych zdjęć..., bardzo pomocne więc poleci punkcik

do Andrzej 40
My też byliśmy przekonani że w Poznaniu produkowała je tylko Wiepofama bo poza Poznaniem produkował je conajmniej jeszcze jeden zakład.
Razem z tokarką otrzymaliśmy jednak DTR-kę, oraz załącznik do DTR zawierający:
- kartę sprawdzenia dokładności
- świadectwo odbioru
- kartę gwarancyjną
Z wszystkich tych dokumentów wynika że producentem były ZDZ-ty

Bardzo dziękuje za fatygę i wstawienie tych zdjęć..., bardzo pomocne więc poleci punkcik

do Andrzej 40
My też byliśmy przekonani że w Poznaniu produkowała je tylko Wiepofama bo poza Poznaniem produkował je conajmniej jeszcze jeden zakład.
Razem z tokarką otrzymaliśmy jednak DTR-kę, oraz załącznik do DTR zawierający:
- kartę sprawdzenia dokładności
- świadectwo odbioru
- kartę gwarancyjną
Z wszystkich tych dokumentów wynika że producentem były ZDZ-ty

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
-
1.Ostatnio przeglądając oferty sprzedaży DTR-ek do TSB-20 znalazłem taką która by potwierdzała że ZDZ w Poznaniu produkowały te tokarki przez długi okres czasu - DTR-ka z roku 1975.

2.Jedna kwestia dla której założyłem ten wątek została wyjaśniona zostały jeszcze cztery tj. punkt 1, 3, 4 i 5. Nadal liczę na wiedzę i pomoc szanownych kolegów...

2.Jedna kwestia dla której założyłem ten wątek została wyjaśniona zostały jeszcze cztery tj. punkt 1, 3, 4 i 5. Nadal liczę na wiedzę i pomoc szanownych kolegów...
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Re: Tokarka TSB-20
Ta tabliczka to chyba warsztatów gdzie pracowała, a nie fabryki gdzie została wykonana.
To zderzak do wyłączania posuwu, u mnie jest śruba którą się wykręca.ghul666 pisze: 4.Czym jest widoczne na zdjęciu wyposażenie/do czego służy/ i czy było to oryginalne wyposażenie w tokarkach TSB-20
-
Co do "domniemanego nowego" producenta TSB-20 to podpytałem się sprzedającego - aukcja tej TSB-20 jest właśnie na OLX-ie. W odpowiedzi napisał mi że "na tokarce jest tabliczka znamionowa, widać ją na zdjęciach, zespół szkół w Oleśnicy Śl."
Co do drugiej kwestii to dziękuję za wyjaśnienia do mojego punktu 4.
Aha..., rozumiem że jak mówimy o wkręcanej śrubie jako zderzaku mamy na myśli ten element zaznaczony na zdjęciu...

Co do drugiej kwestii to dziękuję za wyjaśnienia do mojego punktu 4.
Aha..., rozumiem że jak mówimy o wkręcanej śrubie jako zderzaku mamy na myśli ten element zaznaczony na zdjęciu...