jak nie ma problemu to podaj linka do sklepu/producentaclipper7 pisze:Są, ja mam frezarkę poziomą ze stożkiem MK3 we wrzecionie i nie ma problemu, wystarczy trochę poszukać. Ceny dużo niższe niż ISO.lukasz.radomski pisze: ale tych długich trzpieni poziomych ja osobiście nigdzie nie widziałem
Frezarka Midgley & Sutcliffe, Richmond
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
W każdej DTR'ce do starszych maszyn masz podany sposób i wyniki pomiarów geometrii maszyny, możesz się na tym wzorować. Możesz też wygooglować "sprawdzenie dokładności geometrii frezarki" i poczytać.Masato pisze:Wystarczy sprawdzić stół dosuwając do frezu i jadąc w osi X i Y?
Czy lepiej montować czujnik zegarowy na statywie w miejsce oprawki frezu?
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
Dzięki znalazłem jakieś dane pomiarowe z jakiegoś instytutu, wszystko ładnie wytłumaczone.
Czy można w jakiś prosty sposób sprawdzić wybicie prowadnic stołu. Chodzi mi o podnoszenie stołu w dół i w górę na głównych prowadnicach.
Czujnik zegarowy ze statywem mam, tylko liniału L nie mam, żebym mógł przytwierdzić do stołu.
Czy można w jakiś prosty sposób sprawdzić wybicie prowadnic stołu. Chodzi mi o podnoszenie stołu w dół i w górę na głównych prowadnicach.
Czujnik zegarowy ze statywem mam, tylko liniału L nie mam, żebym mógł przytwierdzić do stołu.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
nic bardziej mylnego, w większości starszych maszyn jakie w Uk spotkałem podziałki są w jednostkach Imperialnych, tylko niekiedy bywa że w imperialnych i metrycznych. Podziałka jaka by nie była to żadna przeszkoda gdy maszyna w dobrym stanie, zakładasz odczyty lub przeróbka na cnc i maszynę masz na lata, nie jedną dzisiejszą konstrukcje przeżyje.Masato pisze:, ale podziałkę mają metryczną..
I don't like principles, I prefer prejudices