OUS1

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

mrozanski
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Post napisał: mrozanski » 19 cze 2007, 09:28

dzisiaj przegladalem dtr od ousa i jest tam napisane ze jest mozliwosc nacinania gwintow matrycznych prawych i lewych i w nawiasie mozliwosc rozszerzenia o gwinty calowe i modulowe . czy cos w tym stylu jest napisane. w jaki sposob mozna te gwinty nacinac?

Tagi:

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: BYDGOST » 10 paź 2007, 10:32

mrozanski pisze:dzisiaj przegladalem dtr od ousa i jest tam napisane ze jest mozliwosc nacinania gwintow matrycznych prawych i lewych i w nawiasie mozliwosc rozszerzenia o gwinty calowe i modulowe . czy cos w tym stylu jest napisane. w jaki sposob mozna te gwinty nacinac?
Żeby nacinać gwinty na tokarce OUS-1 musisz mieć: gitarę z kompletem kół zmianowych i wał przegubowy sprzęgający gitarę ze śrubą. Nacinanie gwintu polega na tym, żeby tak dobrać przełożenie gitary, żeby na nacinanym wałku uzyskać skok śruby. Do tego trzeba znać skok śruby pociągowej. Znając ten skok oraz skok nacinanego gwintu trzeba wyliczyć przełożenie gitary. Nie mam teraz pod ręką DTR OUS-1 i nie wiem czy jest to tam wyjaśnione, ale można posłużyć się poradnikiem tokarza lub poradnikiem mechanika. Podam przykład: załóżmy, że skok śruby pociągowej wynosi 4 mm a naciąć chcemy gwint o skoku 1 mm. Jeśli wrzeciono wykona 1 obrót ( oczywiście wraz z nacinanym wałkiem) to nóż musi przesunąć się o 1 mm. Śruba musi wykonać ¼ obrotu. Czyli całkowite przełożenie gitary musi wynosić 0,25. Teraz tak trzeba manipulować posiadanymi kołami zmianowymi żeby uzyskać to przełożenie. Czasem trzeba dorobić jakieś koło gdy zachodzi potrzeba nacięcia nietypowego gwintu. Innej rady nie ma. Gwinty prawe uzyskamy, gdy wrzeciono ma prawe obroty tzn. patrząc na uchwyt od strony konika kręci się w lewo. Wtedy suport z nożem przesuwa się w stronę uchwytu i nacina gwint prawozwojny. Gdy chcemy naciąć taki sam gwint lewy to wrzeciono musi mieć także obroty prawe, ale suport przesuwać się musi w prawo. Czyli zaczynamy nacinanie gwintu nie od czoła wałka, ale w takiej odległości od czoła ile wynosi długość gwintu. W tym celu na wałku dobrze jest wykonać podcięcie, w którym umieścimy ostrze noża zanim rozpoczniemy gwintowanie. W takim razie gitara musi umożliwić oprócz prawidłowego przełożenia także zmianę kierunku obrotu śruby pociągowej.

mrozanski

Post napisał: mrozanski » 10 paź 2007, 16:16

dzieki za informacje ale chodzilo mi bardziej jak mozna nacina te gwinty calowe i modulowe. bo w dtr nie ma napisane jak to zrobic. napewno trzeba zalozyc jakies kolka inne tylko jakie?
a wiesz moze ile kosztuje dorobienie jednego kolka zebatego takiego jak to tej tokareczki?
pozdrawiam

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 14 paź 2007, 12:46

Gwinty calowe i modułowe nacina się tak samo jak i metryczne. Tak jak napisałem powyżej cała sprawa opiera się na doborze odpowiedniego przełożenia gitary tokarki. W OUS-1 koła zmianowe można dobierać wg. czterech schematów. Załączam stronę z DTR tokarki z tabelą doboru kół zmianowych. Schemat nr 1 to gwinty metryczne o skoku 0,5 ÷ 0,9; nr 2 skok 1,0 ÷ 2,0; nr 3 skok 0,5 ÷ 0,6 lewy; nr 4 skok 0,7 ÷ 2,0 lewy. W mojej DTR nic nie znalazłem o możliwości nacinania gwintów innych niż metryczne czyli calowych czy modułowych. Nie znaczy to, że nie można ich nacinać. Trzeba po prostu pobawić się przełożeniami i dobrać odpowiednie koła zmianowe. Przygotowuję właśnie plik w Excelu przeznaczony do doboru kół zmianowych. Podaję w nim przykłady gwintu calowego i modułowego. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę z ograniczeń jakie występują przy nacinaniu gwintów nożem. Jeśli chcemy nacinać gwint to:
1. Musimy znać parametry gwintu:
a. skok żeby dobrać koła zmianowe
b. zarys żeby dobrać nóż
c. średnicę żeby dobrać średnicę wałka, na którym będziemy nacinać i jak głęboko się wcinać
2. Dobrać koła zmianowe. W wyniku doboru otrzymamy określone przełożenie i należy sprawdzić błąd przełożenia. Następnie sprawdzić czy posiadamy takie koła jak otrzymane w wyniku. Do gwintu calowego mogą być wymagane koła o ilości zębów 127, wielokrotności liczby 11 i 13; do gwintu modułowego koła o 71 i 113 zębach.
3. Sprawdzić czy koła, które dobraliśmy dadzą się zamontować na tokarce ponieważ gitara może być za mała albo koło osadzone na jednym wale wchodzi zębami w materiał wału innego koła.
Jeśli wszystkie w/w warunki spełnimy to nie powinno być problemów z nacięciem potrzebnego gwintu.
Załączniki
Tabela kół zmianowych gitary OUS-1 wyciąg z DTR.doc
(206 KiB) Pobrany 972 razy

mrozanski

Post napisał: mrozanski » 15 paź 2007, 08:18

jesli masz cala dtr od ousa to na stronie 7 w "w zastosowaniu tokarki" w podpunkcie " d " pisze o tych gwintach. pozdrawiam

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 15 paź 2007, 21:18

Rzeczywiście napisali, ale ciekawe jest to, że u mnie jest to strona 10. Widać mieli różne opracowania DTR. Nie zauważyłem tego bo z reguły nie czytam opisów. Interesują mnie rysunki, zdjęcia, tabele. W poście powyżej napisałem, że można nacinać różne gwinty. Podtrzymuje to, że powyliczam przynajmniej te najczęściej spotykane, zrobię zestawienie w Excelu i zamieszczę do wglądu. Są też programy do doboru przełożeń tylko, że płatne i prawdę powiedziawszy uważam, że można sobie bez nich poradzić. Kiedyś przeliczałem wszystkie przełożenia w pewnej tokarce bo nie było DTR i tokarzowi co raz ścinało gwint. Był na szczęście schemat kinematyczny i na jego podstawie można było dojść do prawidłowych przełożeń i przyczyny.

mrozanski

Post napisał: mrozanski » 15 paź 2007, 21:36

pisalem o tym bo myslalem ze ktos wie jak to jest w ousie bo jednak z liczeniem jest troche zabawy. ale jak by potrzeba naciac jakis gwint to i warto przeliczyc te przelozenia.
mam prosbe do kolegi BYDGOST. moglbys mi przeslac na maila swoja dtr od ousa? moze sa w niej jakies informacje ktorych u mnie nie ma a mogly by sie przydac. jesli by dalo rade to bardzo bym prosil. pozdrawiam

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 15 paź 2007, 21:53

mrozanski pisze:pisalem o tym bo myslalem ze ktos wie jak to jest w ousie bo jednak z liczeniem jest troche zabawy. ale jak by potrzeba naciac jakis gwint to i warto przeliczyc te przelozenia.
Jeśli konkretnego przełożenia do interesującego nas gwintu nie znajdziemy w DTR to bez liczenia sie nie obejdzie bo skąd mamy wiedziec jakie koła zastosować?. A w OUS-ie jest o tyle prosto, że występuje tylko gitara i nie ma innych przełożeń, które by wprowadzały dezorganizację.
mam prosbe do kolegi BYDGOST. moglbys mi przeslac na maila swoja dtr od ousa? moze sa w niej jakies informacje ktorych u mnie nie ma a mogly by sie przydac. jesli by dalo rade to bardzo bym prosil. pozdrawiam
Z przesłaniem DTR oczywiście problemu nie ma. Muszę ją tylko zeskanować do końca i pozmniejszac obrazki do rozsądnego a czytelnego rozmiaru. Dostaniesz także tabelę, którą właśnie układam do typowych gwintów calowych i niektórych modułowych. Może jutro będzie gotowa. Pozdrawiam ( troszkę mi namieszało z cytowanym tekstem).

berrrcik21
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: berrrcik21 » 15 paź 2007, 22:19

Witam!
Czy mógłbyś mi BYDGOST przesłać na DTR-kę wraz z tabelą do gwintów na maila?? Stałem się nie dawno właścicielem OUS-a i byłbym wdzięczny za przesłanie dokumentacji bo bez tego ani rusz ;) Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam! :)
Robert (mój mail: [email protected])
Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa.
Demokryt

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Zbych07 » 16 paź 2007, 06:50

Oto link do DTR-ki OUS 1 ( 27 stron ..... - 21MB :mrgreen: )

http://rapidshare.com/files/62868138/OUS_1.PDF.html

można pobrać za Free ( chyba że ktoś woli Premium :???: )

Jeśli Ktoś posiada coś więcej w jej temacie jestem zainteresowany :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”