budowa piecyka do wygrzewania
-
- Posty w temacie: 7
Jeżeli chcesz sam ukształtować grzałkę to ok.
Ja bym poszedł jednak w kierunku gotowca z uchwytami i to kilka razy tańszego przy większej mocy.
Np.
http://allegro.pl/grzalka-dolna-piekarn ... 14336.html
Ceny zaczynają się od około 17zł za sztukę.
Jeżeli zależy Ci na pokryciu grzałkami jak największej powierzchni ścian pieca, to kup więcej sztuk na 230V, łącz szeregowo po dwie sztuki i zasilaj nadal z 230V.
W efekcie nie przesadzisz z mocą, bezpośrednie promieniowanie od grzałek nie będzie punktowo przegrzewało detali, a pokrycie ścian grzałkami będzie równomierniejsze.
Ja bym poszedł jednak w kierunku gotowca z uchwytami i to kilka razy tańszego przy większej mocy.
Np.
http://allegro.pl/grzalka-dolna-piekarn ... 14336.html
Ceny zaczynają się od około 17zł za sztukę.
Jeżeli zależy Ci na pokryciu grzałkami jak największej powierzchni ścian pieca, to kup więcej sztuk na 230V, łącz szeregowo po dwie sztuki i zasilaj nadal z 230V.
W efekcie nie przesadzisz z mocą, bezpośrednie promieniowanie od grzałek nie będzie punktowo przegrzewało detali, a pokrycie ścian grzałkami będzie równomierniejsze.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
- Posty: 333
- Rejestracja: 23 lis 2009, 16:28
- Lokalizacja: Dzierżoniów
właśnie w oko wpadło mi coś takiego:
http://www.polimet.com.pl/dmuchawa-grze ... 200-w.html
myślę że jest to super opcja, do tego dołożył bym tylko jakiś wyświetlacz aktualnej temperatury
http://www.polimet.com.pl/dmuchawa-grze ... 200-w.html
myślę że jest to super opcja, do tego dołożył bym tylko jakiś wyświetlacz aktualnej temperatury
kto pyta-ten nie błądzi.
-
- Posty w temacie: 7
Super opcja jeśli cena Ci nie straszna.
Na oko jakieś... 1500zł brutto?
Ogrzewacze do szaf są drogie, a ten zintegrowany termostat niezbyt dokładny.
Przede wszystkim nie "uczy się" dynamiki obiektu, to zwykły bimetalik jak w żelazku o stosunkowo dużej histerezie.
Termostaty w nich montowane to zazwyczaj ten układ- http://automatyka.elstat.com.pl/p36689, ... o-011.html
Na oko jakieś... 1500zł brutto?
Ogrzewacze do szaf są drogie, a ten zintegrowany termostat niezbyt dokładny.
Przede wszystkim nie "uczy się" dynamiki obiektu, to zwykły bimetalik jak w żelazku o stosunkowo dużej histerezie.
Termostaty w nich montowane to zazwyczaj ten układ- http://automatyka.elstat.com.pl/p36689, ... o-011.html
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
- Posty: 333
- Rejestracja: 23 lis 2009, 16:28
- Lokalizacja: Dzierżoniów
Czytam opis tej nagrzewnicy i pojawilo sie kilka zastrzezen,
Ma ona wbudowany termostat, wiec wychodzi na to ze ta nagrsewnica powinna byc zamontowana w piecu tak?
Chyba zeby zastosowac zewnetrzny termostat,... trzeba tez bedzie pomyslec o jakichs otworach bo prseciez dmichawa nie moze tlko wtlaczac powietrza bez ujscia
Ma ona wbudowany termostat, wiec wychodzi na to ze ta nagrsewnica powinna byc zamontowana w piecu tak?
Chyba zeby zastosowac zewnetrzny termostat,... trzeba tez bedzie pomyslec o jakichs otworach bo prseciez dmichawa nie moze tlko wtlaczac powietrza bez ujscia
kto pyta-ten nie błądzi.
-
- Posty w temacie: 7
Tak zupełnie na serio to odpuść sobie ten ogrzewacz do szaf.
Musiałbyś go umieścić w piecu.
Jeżeli zrobisz tylko nadmuch z zewnątrz to zapomnij o równomiernym nagrzewaniu pieca, o precyzyjnej kontroli temperatury i niskich kosztach grzania.
Weź regulator PID z wyjściem SSR albo podpytaj kolegę Oprawcafotografii jaki dokładnie regulator ma.
Grzałki piekarnikowe, albo na upartego grzałki z tzw Farelek, były ostatnio w Obi po 20zł/sztuka.
Tyle ile wyniesie Cię ten ogrzewacz to jesteś w stanie zmontować za to cały piecyk wykorzystując tylko nowe elementy kupowane z FV.
Precyzja sterowania temperaturą o niebo lepsza, trwałość też.
Jest coś konkretnego co odsuwa Cię od PID-a z grzałkami z piekarników?
Musiałbyś go umieścić w piecu.
Jeżeli zrobisz tylko nadmuch z zewnątrz to zapomnij o równomiernym nagrzewaniu pieca, o precyzyjnej kontroli temperatury i niskich kosztach grzania.
Weź regulator PID z wyjściem SSR albo podpytaj kolegę Oprawcafotografii jaki dokładnie regulator ma.
Grzałki piekarnikowe, albo na upartego grzałki z tzw Farelek, były ostatnio w Obi po 20zł/sztuka.
Tyle ile wyniesie Cię ten ogrzewacz to jesteś w stanie zmontować za to cały piecyk wykorzystując tylko nowe elementy kupowane z FV.
Precyzja sterowania temperaturą o niebo lepsza, trwałość też.
Jest coś konkretnego co odsuwa Cię od PID-a z grzałkami z piekarników?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
- Posty: 333
- Rejestracja: 23 lis 2009, 16:28
- Lokalizacja: Dzierżoniów
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
- Posty: 333
- Rejestracja: 23 lis 2009, 16:28
- Lokalizacja: Dzierżoniów
-
- Posty w temacie: 7
Tak.
Regulator w wersji z wyjściem SSR.
Do tego przekaźnik SSR.
Dwie termopary możesz podłączyć jeśli regulator obsługuje 2 sztuki.
Jest sporo takich modeli na rynku.
Co do wyścielenia to patrząc od zewnątrz:
Obudowa blaszana
Wełna mineralna
Tektura termoizolacyjna(http://www.domer.pl/tektura-termoizolac ... 000x5.html)
Grzałka(odsunięta na cienkim blaszanym wsporniku od tektury na jakieś 2cm, wystarczy bez problemu).
Jeżeli chcesz zrobić ten piec profesjonalnie to możesz jeszcze dołożyć między grzałki a wsad cienką blachę aluminiową lub stalową z taką perforacją
Do tego wentylator montowany na górze pieca i zasysający powietrze spod sufitu i wdmuchujący je za te blachy poprzez grzałki. Wtedy uzyskasz najlepszy rozkład temperatur.
Mogę to naszkicować w wolnej chwili jak chcesz.
Jak chcesz obniżyć temperaturę grzałek łącz je po 2 szeregowo tak jak wcześniej pisałem.
Regulator w wersji z wyjściem SSR.
Do tego przekaźnik SSR.
Dwie termopary możesz podłączyć jeśli regulator obsługuje 2 sztuki.
Jest sporo takich modeli na rynku.
Co do wyścielenia to patrząc od zewnątrz:
Obudowa blaszana
Wełna mineralna
Tektura termoizolacyjna(http://www.domer.pl/tektura-termoizolac ... 000x5.html)
Grzałka(odsunięta na cienkim blaszanym wsporniku od tektury na jakieś 2cm, wystarczy bez problemu).
Jeżeli chcesz zrobić ten piec profesjonalnie to możesz jeszcze dołożyć między grzałki a wsad cienką blachę aluminiową lub stalową z taką perforacją

Do tego wentylator montowany na górze pieca i zasysający powietrze spod sufitu i wdmuchujący je za te blachy poprzez grzałki. Wtedy uzyskasz najlepszy rozkład temperatur.
Mogę to naszkicować w wolnej chwili jak chcesz.
Jak chcesz obniżyć temperaturę grzałek łącz je po 2 szeregowo tak jak wcześniej pisałem.