witam
CR pisze:Czy ktoś mógłby mnie oświecić co to są centra obróbcze i czy można to określić po angielsku jako multiple-machines a jeśli nie można to co mógł mieć autor na myśli pisząc multiple-machines
centrum obróbcze a właściwie to centrum obróbkowe najprościej mówiąc to maszyna sterowana numerycznie (komputerowo) CNC dzięki której można wykonać szereg rożnych zadań na zamocowanym detalu. centrum obróbkowe numeryczne pozwala nam na obróbkę detalu np. korpusu conajmniej z czterech stron bez jakiejkolwiek ingerencji. centrum obróbkowe wyposażone jest w specjalny magazyn narzędzi dzięki czemu maszyna sama pobiera i zmienia narzędzia po czym wykonuje zadania przewidziane w procesie obróbki przez programistę.
jak widać można wykonać wiele zadań nie zmieniając pozycji detalu tak więc mogę powiedzieć że właściwym tłumaczeniem określenia: "multiple-machines" jest obrabiarka (maszyna) wielozadaniowa
i co to jest frezarka pozioma - określona jako horizontal milling machine - o ile wogóle tu o frezarkę chodzi
frezarka pozioma to taka maszyna w której wrzeciono (w którym zamocowane są narzędzia) usytuowane jest w maszynie w pozycji poziomej.
przypuszczam że chodziło ci o centrum obróbkowe poziome takie jak np.:
TUTAJ
1. SMT SWEDTRURN 10 system CNC220 (Turning Machine)
centrum obróbkowe tokarskie 2-osiowe, zajrzyj
TUTAJ
2. MMAZAK QT15N system MAZATROL T32-2
TUTAJ
3. MAZAK QT18 system MAZATROL PLUS
TUTAJ
4. MAZAK QT 20 system MAZATROL T-1
TUTAJ
5. MAZAK VQC30/50A system MAZATROL CAM-M2
centrum obróbkowe frezarskie pionowe 3-osiowe, zajrzyj
TUTAJ
sterowanie? fanuc lub mazatrol
jeżeli klient narzucił te sterowania Fanuc lub Mazatrol to należy przypuszczać że nie chce wprowadzać do zakładu innego oprogramowania maszyn bo tym właśnie jest "sterowanie"
powodów może być kilka a jednym z nich konieczność przeszkolenia pracowników. być może twój klient pracuje na wybranych przez siebie sterowaniach i dlatego daje taki warunek.
mam nadzieję że informacje te ci się przydadzą