Chciałem zaprezentować robota, którego wykonałem jako pracę na zaliczenie przedmiotu. Robot ma 3 pary obrotowe i jedną przesuwną, konstrukcja jest w całości aluminiowa, pary obrotowe są łożyskowane (ta dolna podwójnie). Jako napędy użyte zostały serwa modelarskie z kontrolerem Pololu.
Robota wykonałem w całości sam - za pomocą tokarki TSB20, wiertarki stołowej i paru innych narzędzi
Filmik (wszystkie serwa na pełnej prędkości):
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2013, 13:12 przez bartx, łącznie zmieniany 2 razy.
Sterownik jest podłączony na USB, sterowanie jest w całości z komputera - po ustaleniu zakresów ruchu po prostu poruszasz suwakami lub wpisujesz ręcznie wartości. Można tworzyć skrypty i sterować prędkością oraz przyspieszeniem.
Generalnie to nie wchodziłem zbytnio w szczegóły jeśli chodzi o sterowanie - miało być maksymalnie proste i niezawodne. Samo robienie konstrukcji zajęło mi 2/3 weekendów w całym semestrze, więc jeśli ramię miałoby nie działać właśnie z powodu sterowania to byłoby nieciekawie.
witam kolege ,dzieki za odpowiedz ,ale czy mógłby kolega troszke jasniej i czy da sie wysterowac nieco wieksze silniki takie 2,8A bez użycia macha to proste sterowanie okreslona liczba kroków w przód stop okreslona liczba kroków w tył itd pozdrawiam
Kiedyś cos mądrego powiedziałem,ale to było w przedszkolu