Projekt skonstruowanej przeze mnie maszyny, musi być skończony od A do Z, gdyż w większości nie ja będę wykonywał elementy do niego ( każda pierdółka musi zostać wyrysowana w 3d następnie wykonany rysunek techniczny i przekazany na produkcję )
Projekt myślę, że jest ukończony w 50% oczywiście śruby będą osłonięte, prowadnice to Hiwin 25mm Śruby również Hiwina 2505, pod spodem wyrysowana już śruba z jednej strony ( swobodnej ) zwykłe łożysko kulkowe, z drugiej dwa łożyska skośne w obudowie, luz skasowany nakrętką, wszystkie obudowy wykonywane u nas, gdyż mamy taką możliwość.
Podstawa, to płyta ( jaka stal najlepsza ? Granit i żeliwo oczywiście nie wchodzą w grę ) Grubość 25mm dł 1600mm szer. 600mm ( czy taka podstawa najlepiej wypalona laserem, nie będzie potrzebowała wyżarzania ? )
Boki bramy grubość 35mm przykręcone od spodu śrubami M10 kątowniki od spodu i na tył osi X również będą, więc sztywność nie powinna być mniejsza jak w konstrukcji spawanej.
Poradźcie również, jakie silniki krokowe ( serwo jak na początek zbyt drogie ) dobrać do maszyny, ma grawerować w nierdzewce, oraz dzięki wysokoobrotowemu wrzecionie świetnie nadawała by się do Aluminium.
Osłona śruby kulowej w osi X ( poprzeczna ) przykręcona czterema śrubami M8 dł. ok 50mm ( nie za słabo ? )
Jeśli widzicie jakieś wady proszę o informację, krytykę przyjmuję na klatę