Budowa frezarki 1550 / 900 / 300mm
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Z wysokością chyba nie ma idealnej rady
Jak wkładasz duże ciężkie przedmioty do obróbki to lepiej mieć jak najniżej.
U mnie wyszło jak i u Was, ok 75-80cm nad podłogą będzie powierzchnia stołu.
Częściowo będę regulował nóżkami ale to 1-2cm max.
Z mojego punktu widzenia też bym z chęcią zrobił na 100-110 cm wysokości, elementy będę miał małe i mógłbym wygodnie obserwować i montować, ale problem jest taki sam... oś Z wjeżdżała by mi na górne piętro
Jak kiedyś będę miał warunki to maszyna dostanie postument betonowy +30cm i będzie dobrze.
Jeszcze jedna kwestia, że jest mało miejsca pod więc będę miał problem z korytem chłodziwa itp ale coś trzeba wymyślić...

Jak wkładasz duże ciężkie przedmioty do obróbki to lepiej mieć jak najniżej.
U mnie wyszło jak i u Was, ok 75-80cm nad podłogą będzie powierzchnia stołu.
Częściowo będę regulował nóżkami ale to 1-2cm max.
Z mojego punktu widzenia też bym z chęcią zrobił na 100-110 cm wysokości, elementy będę miał małe i mógłbym wygodnie obserwować i montować, ale problem jest taki sam... oś Z wjeżdżała by mi na górne piętro

Jak kiedyś będę miał warunki to maszyna dostanie postument betonowy +30cm i będzie dobrze.
Jeszcze jedna kwestia, że jest mało miejsca pod więc będę miał problem z korytem chłodziwa itp ale coś trzeba wymyślić...

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
CinekX0 pisze: ale problem jest taki sam... oś Z wjeżdżała by mi na górne piętro![]()
To może chociaż wytnij kwadrat w suficie na samą zetkę a od góry gruby dywan

Odprowadzenie wiórów i chłodziwa to to zmora dla mnie teraz, na szczęście na etapie projektowania dopiero ale i tak stwarza problemy.CinekX0 pisze: Jeszcze jedna kwestia, że jest mało miejsca pod więc będę miał problem z korytem chłodziwa itp ale coś trzeba wymyślić...![]()
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2