z płyty osb to jeszcze nie widziałem heheNFZ pisze:Fajna maszynka :]
Frezarka sklejka. Od zera do cnc fezera
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 7
Bardzo ciekawie pytanie .MrCluster pisze:Pozwolę sobie zadać pytanie w temacie. Jestem na etapie zakupu części do mojej frezarki i zdecydowałem się na silniki od Pana (markcomp77). Sterownik będzie Zelrp 4 osiowy 3A. Chciałbym silniki 3.1Nm 6A lub 3A. Rozumiem, że po przełączeniu ich na 3A nie bądą miały 3.1Nm tylko połowę?markcomp77 pisze:to zależy...[email protected] pisze:A jak to najbardziej rozsądnie połączyć równolegle czy szeregowego ?
Jeśli zależy nam na osiągach - to połączenia równoległe pozwala na uzyskanie wyższej mocy/prędkości... oczywiście, w połączeniu równoległym potrzebny jest 2x większy prąd niż w szeregowym, dlatego potrzebny jest odpowiedni sterownik. Sądząc z obrazków... zapewne sterownik na 4A i silniki w połączeniu równoległym na 4A...
Jeśli tak, to lepiej wybrać inne silniki?
Na moimi sterowniku i to raczej szeregowo jesli sie nie myle ?
A jak wyspawam stalaka to wymienie sterownik i polacze je równolegle czy tak?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Niezależnie od tego, czy połączone szeregowo, czy równolegle, będą miały taki sam moment przy takim samym prądzie fazy, tzn. jeśli prąd znamionowy fazy wynosi np. 1A, to przy połączeniu szeregowym cały prąd płynie po kolei przez dwie fazy. Wystarczy więc sterownik o wydajności 1A. Gdy fazy są połączone równolegle, wtedy przez obie płynie nadal po 1A, ale tym razem prądy się sumują, więc sterownik musi dać 2A. O co więc chodzi z tym łączeniem i dlaczego równoległe jest (w typowych zastosowaniach) lepsze, skoro z pozoru wydawać by się mogło, że lepiej łączyć szeregowo, bo słabszy i tańszy sterownik wystarczy? Otóż chodzi o to, że indukcyjność faz połączonych szeregowo jest dużo większa, niż połączonych równolegle. A duża indukcyjność to wolne narastanie prądu i tym samym dużo mniejsze obroty maksymalne taki silnik jest w stanie osiągnąć. Jeśli zatem zależy nam na przejazdach z rozsądną prędkością, łączmy równolegle 

-
Znalazłem opis tego silnika
czy ktoś łopatologicznie wytłmaczy który kolor z którym
bo niby wszystko jasne ale chce wyeliminować problemy tu bo przeczuwam że potem będzie dopiero jazda
idę odkrecic silniki z maszyny i przy kominku jakoś to polapac narazie na kostce a jak zakręcą to polutuje
[ Dodano: 2016-10-17, 19:04 ]
ha. przykład dodany przez
markcomp77
zgadza się z moimi silnikami.
dzięki jestem mały kroczek do przodu
czy ktoś łopatologicznie wytłmaczy który kolor z którym
bo niby wszystko jasne ale chce wyeliminować problemy tu bo przeczuwam że potem będzie dopiero jazda

idę odkrecic silniki z maszyny i przy kominku jakoś to polapac narazie na kostce a jak zakręcą to polutuje
[ Dodano: 2016-10-17, 19:04 ]
ha. przykład dodany przez
markcomp77
zgadza się z moimi silnikami.
dzięki jestem mały kroczek do przodu

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
"przypadkiem" układ kolorów jest zgodny z przedstawionym wcześniej przykładem[email protected] pisze:czy ktoś łopatologicznie wytłmaczy który kolor z którym

...
ta ilustracja jeszcze lepiej pasuje do zagadnienia:

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
Silniki w domu, przewody pospinane zgodnie z instrukcją.
Jeszcze opisać osie i gotowe, na razie na kostce jak zadziała to polutuję.
Czekam na stacje doku. i kabel LPT i czas ruszać z demo mach3.
ps.gdzies na forum widziałem konfigurowanie mach3 pod ten sterownik ale mi znikło, moze gdzieś widzieliście był bym zobowiązany

Jeszcze opisać osie i gotowe, na razie na kostce jak zadziała to polutuję.
Czekam na stacje doku. i kabel LPT i czas ruszać z demo mach3.
ps.gdzies na forum widziałem konfigurowanie mach3 pod ten sterownik ale mi znikło, moze gdzieś widzieliście był bym zobowiązany