Jaki program do prostych czynności ?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 7
Artcam na pierwszy rzut oka w miare przejrzysty i prosty ale trajektorie wyznacza sobie z kosmosu, offset tak jak by frez miał 4x większą średnicę niż ta wpisaną i zjechał mi narożniki w przypadku kwadratu/prostokątadance1 pisze:Przepraszam bardzo ale co ma cad wspólnego z plikami txt. lub nc?, lub też cad z machem? masz na myśli cam? czy jak? jakie pliki z corela odczytuje mach?.kubus838 pisze:To może ściągnij sobie jakiegoś darmowego cad-a. Wtedy będziesz robił plik txt lub nc. A jeżeli już nie chcesz cad-a a chcesz zostać przy machu
robert
NiccoMartin jak preferujesz programy wektorowe może warto pomyśleć o inkscape i pluginem gcodetools, komplet za free, no ale jak masz pełną wersję artcama to napisz gdzie jest problem, nic lepszego za free na 100% nie dostaniesz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
NiccoMartin to nie Artcam jest tu problemem tylko brak umiejętności, z tego co piszesz możesz mieć źle opisane narzędzia, offset źle ustawiony, lub też nieprawidłowo skonfigurowany mach.
Zapodaj wymiary tego prostokąta i program wygenerowany przez Artcama zobaczymy gdzie problem.
Zapodaj wymiary tego prostokąta i program wygenerowany przez Artcama zobaczymy gdzie problem.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
Format windowsa chyba pomógł na offset ale z cięciem rogów dalej mam problem nie wiem skąd to się bierze

https://zapodaj.net/59fde7fad1b5d.png.html

https://zapodaj.net/59fde7fad1b5d.png.html
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
@NiccoMartin
Co to jest ..... cięcie rogów ?
Pytam, bo na Twoim screenie widzę trajektorię zupełnie poprawnie wygenerowaną.
No, grubość materiału nie jest zdefiniowana, ale też nie jest konieczna (aczkolwiek wskazana) do wygenerowania trajektorii.
-------------------
Tak na marginesie, to zamiast pokazywać co zrobiłeś, o wiele lepiej napisać, co chcesz zrobić, tym bardziej, że nie na Twoim screenie i tak nie widać wszystkich ustawień do tej obróbki.
Jak napiszesz:
- co chcesz zrobić
- jakich narzędzi chcesz użyć
- jaka grubość materiału
To .... pomogę .
Co to jest ..... cięcie rogów ?
Pytam, bo na Twoim screenie widzę trajektorię zupełnie poprawnie wygenerowaną.
No, grubość materiału nie jest zdefiniowana, ale też nie jest konieczna (aczkolwiek wskazana) do wygenerowania trajektorii.
-------------------
Tak na marginesie, to zamiast pokazywać co zrobiłeś, o wiele lepiej napisać, co chcesz zrobić, tym bardziej, że nie na Twoim screenie i tak nie widać wszystkich ustawień do tej obróbki.
Jak napiszesz:
- co chcesz zrobić
- jakich narzędzi chcesz użyć
- jaka grubość materiału
To .... pomogę .
-
-
@NiccoMartin
Jeśli to nie problem, to przeczytaj ponownie mojego posta, ze szczególnym uwzględnieniem listy pytań.
Poza tym, na Twoim screenie nie widzę żadnych zaokrąglonych rogów.
Zaokrąglone narożniki ma nie wektor, a trajektoria i inaczej nie będzie, ale już gotowy produkt będzie miał ostre narożniki.
W ogóle, to patrzyłeś na symulacji jak to wychodzi ?
No chyba, że Ty chcesz wycinać wewnątrz, czyli ma zostać kwadratowy otwór.
Jeśli tak, to NIE ISTNIEJE oprogramowanie które takie coś umożliwia, a to z bardzo prostej przyczyny, czyli frez, jaki by nie był, zawsze jest okrągły, więc wewnętrzne narożniki, ZAWSZE będą przyjmowały promień narzędzia.
Jeśli to nie problem, to przeczytaj ponownie mojego posta, ze szczególnym uwzględnieniem listy pytań.
Poza tym, na Twoim screenie nie widzę żadnych zaokrąglonych rogów.
Zaokrąglone narożniki ma nie wektor, a trajektoria i inaczej nie będzie, ale już gotowy produkt będzie miał ostre narożniki.
W ogóle, to patrzyłeś na symulacji jak to wychodzi ?
No chyba, że Ty chcesz wycinać wewnątrz, czyli ma zostać kwadratowy otwór.
Jeśli tak, to NIE ISTNIEJE oprogramowanie które takie coś umożliwia, a to z bardzo prostej przyczyny, czyli frez, jaki by nie był, zawsze jest okrągły, więc wewnętrzne narożniki, ZAWSZE będą przyjmowały promień narzędzia.
-
-
@NiccoMartin
Jeśli na symulacji wszystko jest OK, to plik z G-Codem NA PEWNO jest prawidłowy, czyli to nie jest wina Artcam-a.
Problem może leżeć w nieprawidłowym ustawieniu Macha, sterowników, tudzież po prostu luzów maszyny.
Na próbę, pobierz sobie PikoCNC, załaduj do niego plik wygenerowany przez Artcam-a i sprawdź czy na symulacji wszystko OK, jeśli tak, to masz potwierdzenie, że z G-Codem wszystko w porządku i jak już wyżej pisałem, szukaj przyczyny w ustawieniach Macha lub samej maszyny.
Co do Macha, to nie jestem w stanie pomóc, bo na oczy nie widziałem tego oprogramowania na żywo.
Co do Artcam-a, mogę pomóc niemal we wszystkim.
Jeśli na symulacji wszystko jest OK, to plik z G-Codem NA PEWNO jest prawidłowy, czyli to nie jest wina Artcam-a.
Problem może leżeć w nieprawidłowym ustawieniu Macha, sterowników, tudzież po prostu luzów maszyny.
Na próbę, pobierz sobie PikoCNC, załaduj do niego plik wygenerowany przez Artcam-a i sprawdź czy na symulacji wszystko OK, jeśli tak, to masz potwierdzenie, że z G-Codem wszystko w porządku i jak już wyżej pisałem, szukaj przyczyny w ustawieniach Macha lub samej maszyny.
Co do Macha, to nie jestem w stanie pomóc, bo na oczy nie widziałem tego oprogramowania na żywo.
Co do Artcam-a, mogę pomóc niemal we wszystkim.