Tokarka TUD 50 - wyciek z wrzeciennika
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Tokarka TUD 50 - wyciek z wrzeciennika
Posiadam starą tokarkę TUD 50. Niedawno pojawił się wyciek z wrzeciona. Moje pytanie brzmi jaki jest rodzaj uszczelnienia na wale wrzeciona, jakie części podlegają wymianie i gdzie można je kupić. Z góry dziękuję za pomoc
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Wymieniałem łożysko oporowe w TUC 40 , to starsza wersja , ale niewiele się różni od TUDA , nie ma uszczelnień od strony uchwytu (rozumiem że tam nastąpił przeciek), olej wlewa się z góry , smaruje łożyska i wraca do skrzyni sprzęgłowej . Jeżeli masz przeciek to wystarczy zewnętrzny pierścień odkręcić i ponownie osadzić na nowym silikonie , to wszystko , chyba że jest pęknięty , to już gorsza sytuacja .
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Kontakt:
re tokarka tud 50 - wyciek
Wymyłem dokładnie pokrywę od strony uchwytu. Niewidać żadnych uszkodzeń. a olej wychodzi pomiędzy wałem a tą przykręcaną pokrywą, tak jak by tam jakieś uszczelnienie poleciało.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Wyciek od koła pasowego
Odświeżam temat, z małą różnicą. Zalałem dziś wrzeciennik w przerabianym TUDzie 50 i pojawiły się dwa wycieki z tyłu- spod koła pasowego i wałka zdawczego na gitarę. Napęd wrzeciona przerabiam i nie będzie już reduktora z pompą oleju. Planuje zatem zalać wrzeciennik olejem do poziomu łożyska głównego wrzeciona. .. i wycieki;) Ma ktoś może jakąś wiedzę czy na tych wałkach są uszczelnienia i jak się do nich zabrać?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Re: Wyciek od koła pasowego
Za dużo oleju. Zalej tyle aby największe koło (odboczka) było lekko zanurzone i wystarczy do rozbryzgu. Zadbaj tylko aby była możliwość spływu na łożyska.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Re: Wyciek od koła pasowego
Także jestem na etapie przeróbki. Niestety zalewanie olejem to nienajlepszy pomysł, ponieważ tak na prawde nie ma uszczelnień, zadnych simeringów itp. Trzeba dołożyć pompkę, olej musi jedynie przelatywać przez łożyska i wracać do skrzyni kanałkiem.kapman pisze:Odświeżam temat, z małą różnicą. Zalałem dziś wrzeciennik w przerabianym TUDzie 50 i pojawiły się dwa wycieki z tyłu- spod koła pasowego i wałka zdawczego na gitarę. Napęd wrzeciona przerabiam i nie będzie już reduktora z pompą oleju. Planuje zatem zalać wrzeciennik olejem do poziomu łożyska głównego wrzeciona. .. i wycieki;) Ma ktoś może jakąś wiedzę czy na tych wałkach są uszczelnienia i jak się do nich zabrać?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Re: zaleje
Nie "powiadam" tylko od paru lat mam tak zrobione na trzech i zapomniałem o smarowaniukapman pisze:powiadasz kamar