padające enkodery w serwomotorach
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
padające enkodery w serwomotorach
Wymieniłem ostatnio 3 serwomotory BSM63N-275AF w których uszkodzone zostały enkodery. Maszyna jest spora ok. 30m i służy do produkcji worków foliowych. Zastosowano w niej 5 takich samych serwomotorów w różnych sekcjach. 3 serwa padły po 2 latach użytkowania, wydajność tej maszyny to ok. 500000 worków miesięcznie, czyli tyle cykli jest wykonywanych przez serwomotory. Próbuję zlokalizować przyczynę, czy ktoś potrafi wytłumaczyć zjawisko uszkadzania się tych enkoderów, czy to maksymalna żywotność?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
nie znam tych serw ale czy nie masz możliwości podmiany np na serwa od yaskawy, nawet używane? w rodzinnej firmie mamy 2 stare automaty przerobione na te serwa i od lat żadnych problemów, "trzepane" ponad 500k worków na miesiąc. Automaty to włoski COMAT i
Elba z lat 90-tych, jakie enkodery są w tych Twoich serwach? Raz miałem przypadek że przez zastosowanie za słabych serw do automatu (sekcja z elektrodą spawająca) padały na potęgę, 3 sztuki w rok, podejrzewam że były przeciążane przez to też awarie.
Elba z lat 90-tych, jakie enkodery są w tych Twoich serwach? Raz miałem przypadek że przez zastosowanie za słabych serw do automatu (sekcja z elektrodą spawająca) padały na potęgę, 3 sztuki w rok, podejrzewam że były przeciążane przez to też awarie.
I don't like principles, I prefer prejudices