spol pisze:Probowałem raz tej wersji miskowej ale niestety pył z mdfu mi przelatywał.
Zrobiłeś dokładnie ten model, który pokazałem? Może miałeś za małą komorę cyklona i niskie wiadro na wióry. Mi pył z mdf-u nie przechodzi. Przynajmniej po tygodniu nie widać, ale ja nie mam zawodowej stolarni.
oprawcafotografii pisze:Bo zeby najlzejsze frakcje wylapywalo musi to byc porzadny cyklon a nie druciarstwo.
Sorry Winetou.
Fakt jak się kupi za 50$ cyklon to trzeba teraz się dowartościować

. Już nie przesadzaj, bo jak zgłębisz temat to zauważysz, że jest bardzo wiele skutecznych rozwiązań na separację (wszystkie opierają się o tę samą zasadę działania, choć budowę mają różną). Do niedawna też uważałem, że nic nie będzie wystarczająco dobre w porównaniu do lejkowego, aż nie sprawdziłem innego projektu. Pewnie kupiłbym gotowca, już się przymierzałem, ale dla mnie to nie jest warte ok. 300zł (tyle sobie życzą u nas za importowany, wierny odpowiednik Twojego z chin), tylko nie lubię też czekać kilku tygodni na przesyłkę, więc sprawdziłem inne rozwiązanie i jestem zadowolony. Dla mnie druciarstwem byłoby użycie zachwalanego przez Ciebie cyklona, bo byłby za mały do mojej turbiny i pomijając skuteczność, wyglądałby przy niej co najmniej śmiesznie.