standardowe ISO?? to to nie jest G-cod?? albo żle rozumuje??wladca-swiata pisze:To masz szczescie, jest to standardowe ISO i kazdy CAM wygeneruje taki kod.
czy idzie rozpoznać po G-codzie postprocesor???
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
[quote="pitkowski"][quote="wladca-swiata"]To masz szczescie, jest to standardowe ISO i kazdy CAM wygeneruje taki kod.[/quote]
standardowe ISO?? to to nie jest G-cod?? albo żle rozumuje??[/quote]
Sorry, ale widać, że nie masz zupełnie pojęcia o czym piszesz.
ISO, to jest standard, w jakim powstaje program sterujący na maszynę. Taki jakby zbiór odpowiednich funkcji, coś jakby odpowiednik alfabetu, rozumianego jako zbiór liter.
G-kod, to (potocznie mówiąc) pojedynczy zapis litery G i jakichś cyfr. Np G0 oznacza szybki przejazd gdzieś tam, G1 przejazd z zadaną prędkością po linii prostej, G4 przerwa w ruchu, przez jakiś czas itd...
Oprócz ISO (podobnie jak oprócz alfabetu łacińskiego istnieje np. używana w Rosji cyrylica), mamy np. Heidenhaina, gdzie nie ma litery G, a ruchy zapisuje się inaczej. (Choć są np. wspólne litery M, F, S itd.)
Twój program, to wydruk odpowiednich ruchów, który powstał w wyniku działania dowolnego CAM-a. Każdy z CAM-ów zrobi to w ten sam sposób. Poczytaj, co wcześniej pisze na temat identyfikacji edytora, na podstawie wydrukowanej kartki.
Nie umiem prościej wytłumaczyć.
standardowe ISO?? to to nie jest G-cod?? albo żle rozumuje??[/quote]
Sorry, ale widać, że nie masz zupełnie pojęcia o czym piszesz.
ISO, to jest standard, w jakim powstaje program sterujący na maszynę. Taki jakby zbiór odpowiednich funkcji, coś jakby odpowiednik alfabetu, rozumianego jako zbiór liter.
G-kod, to (potocznie mówiąc) pojedynczy zapis litery G i jakichś cyfr. Np G0 oznacza szybki przejazd gdzieś tam, G1 przejazd z zadaną prędkością po linii prostej, G4 przerwa w ruchu, przez jakiś czas itd...
Oprócz ISO (podobnie jak oprócz alfabetu łacińskiego istnieje np. używana w Rosji cyrylica), mamy np. Heidenhaina, gdzie nie ma litery G, a ruchy zapisuje się inaczej. (Choć są np. wspólne litery M, F, S itd.)
Twój program, to wydruk odpowiednich ruchów, który powstał w wyniku działania dowolnego CAM-a. Każdy z CAM-ów zrobi to w ten sam sposób. Poczytaj, co wcześniej pisze na temat identyfikacji edytora, na podstawie wydrukowanej kartki.
Nie umiem prościej wytłumaczyć.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
Prosze programik: UGS NX5 lub samodzielny cam z ugs nx: CAMEXPRESS UGS NX5pitkowski pisze:poprostu poszukuje cama z odpowiadającym posprocesorem generujący taki cod
A pozatym mozesz cos takiego wygenerowac w czymkolwiek... od progrmów darmowych do kombajnów Catii czy UGS'a...
Wszystkie takie programy przeaznie maja powgrywane po kilka przykładowych postprocesorow dla przykładowych maszyn...
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
czy UGS to jest właśnie ten posprocesor???dzięki któremu można właśnie wygenerowac taki cod??? tzn. że jesli wygeneruje cod w jakimś tam przykładowym camie i użyję do tego posprocesora UGS to moja maszyna powinna to przyjąć???GreasBraken pisze:
Prosze programik: UGS NX5 lub samodzielny cam z ugs nx: CAMEXPRESS UGS NX5
A pozatym mozesz cos takiego wygenerowac w czymkolwiek... od progrmów darmowych do kombajnów Catii czy UGS'a...
Wszystkie takie programy przeaznie maja powgrywane po kilka przykładowych postprocesorow dla przykładowych maszyn...
-
Po piewsze to prosty kod i kazda maszyna taki przyjmie... sprawdziłam Sinumerik 840D po lekkich poiprawkach przyja twój kod ;P
UGS ma po kilka standardowych postocesorów. Jak kuopujesz legalnego to z CAM'em automatycznie dostaniesz postprocesor dedykowany twojej maszynie. Sami pisza i pomagaja wdrozyc.
zawsze mozesz znalesc dla swojej maszyny free postprocesor na necie, czasem ludzie pisza, a jak nie to zlecic komus napisane dedykowanego postrocesora dla masyny i pod takiego jakiego maszCAM;a
Postprocesor to w wielkim skrócie taki program który przerobi twój wygenerowany przez Cam program prosciutko do pliku na maszyne , ( jesli jest integralna cześcia CAM;a) lub generujac plik np: .CLS formacie ISO w programie CAM później przetwarza go do pliku na maszyne.
UGS ma po kilka standardowych postocesorów. Jak kuopujesz legalnego to z CAM'em automatycznie dostaniesz postprocesor dedykowany twojej maszynie. Sami pisza i pomagaja wdrozyc.
zawsze mozesz znalesc dla swojej maszyny free postprocesor na necie, czasem ludzie pisza, a jak nie to zlecic komus napisane dedykowanego postrocesora dla masyny i pod takiego jakiego maszCAM;a
Postprocesor to w wielkim skrócie taki program który przerobi twój wygenerowany przez Cam program prosciutko do pliku na maszyne , ( jesli jest integralna cześcia CAM;a) lub generujac plik np: .CLS formacie ISO w programie CAM później przetwarza go do pliku na maszyne.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
możesz mi powiedzieć po jakich lekkich poprawkach??? a co to jest plik CLS w formacjie ISO???GreasBraken pisze:Po piewsze to prosty kod i kazda maszyna taki przyjmie... sprawdziłam Sinumerik 840D po lekkich poiprawkach przyja twój kod ;P
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
No tak ale zeby przegenereowac program w UG lub innym CAMi'e trzeba najpierw miec model i zrobic obrobke. Zreszta poco akurat UG ? Rownie dobrze morze byc edgeCAM, albo co innego.
Nie da sie rozpoznac postprocesora po (kodzie G), ale da sie stwierdzic na jaki system sterowania jest ten kod. Chyba ze jest bardzo prosty jak w tym wypadku, kiedy moze isc na rozne.
Nie da sie rozpoznac postprocesora po (kodzie G), ale da sie stwierdzic na jaki system sterowania jest ten kod. Chyba ze jest bardzo prosty jak w tym wypadku, kiedy moze isc na rozne.
-
To chyba zrozumiałe ze musisz miec geometrie i przygotować cała obróbke jak pracujesz w programie graficznym ;Pdot pisze:No tak ale zeby przegenereowac program w UG lub innym CAMi'e trzeba najpierw miec model i zrobic obrobke. Zreszta poco akurat UG ? Rownie dobrze morze byc edgeCAM, albo co innego.
a Jak piszesz z "palca" to piszesz juz bezpośrednio pod maszyne i niebawisz sie z wazdne postprocesory....
A poprawki takie ze u mnie jest inny cykl wymiany narzędzia, sa potrzebne obroty, poprawka na zakoczenie programu i kilka dodatkowych dopisanych linijek zwiazanych ze specyfika mojej maszyny...
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Niekoniecznie, mozna uzywac jezyka programowania.GreasBraken pisze: To chyba zrozumiałe ze musisz miec geometrie i przygotować cała obróbke jak pracujesz w programie graficznym ;P
A co zrobisz jescli ci przyjdzie napisac ten sam program na 5 maszyn z roznymi systemammi sterowaniami ?GreasBraken pisze: a Jak piszesz z "palca" to piszesz juz bezpośrednio pod maszyne i niebawisz sie z wazdne postprocesory....
Fakt, poprawki reczne najszybsze sa "z palca" lub " na palcu" niewiem jak sie to odmieniaGreasBraken pisze: A poprawki takie ze u mnie jest inny cykl wymiany narzędzia, sa potrzebne obroty, poprawka na zakoczenie programu i kilka dodatkowych dopisanych linijek zwiazanych ze specyfika mojej maszyny...

-
[/quote]
A co zrobisz jescli ci przyjdzie napisac ten sam program na 5 maszyn z roznymi systemammi sterowaniami ?[/quote]
No tutaj troszke komplikujesz, skoro masz pisać na kilka maszyn z róznymi sterowaniam no: sinumerik i HH to najlepszym sposobem z geometrii zrobic w programie graficznym i przesz postprocesory dedykowane do maszyny puścić.
a jak z palca to cóz albo masz 5 programów do zrobienia
albo tak jak u mnie w firmie piszesz z palca w formie kroków GOTO i dalej przez postprocesory...
To juz zalezy tylko od firmy i wyposażenia, programisty i tego czy jest obrotny... do wiekrzości swoich maszyn (przezemnie obsługiwanych) mam swoje własne popstprocesory poprzerabiane i podostosowywane do maszyn. Wiec mnie niewiele obchodzi gdzie to docelowo pójdzie, poprostu na koniec wybieram postprocesor i wzglednie robie porawki jesli jeszcze cos mi jest potrzebne...
A co zrobisz jescli ci przyjdzie napisac ten sam program na 5 maszyn z roznymi systemammi sterowaniami ?[/quote]
No tutaj troszke komplikujesz, skoro masz pisać na kilka maszyn z róznymi sterowaniam no: sinumerik i HH to najlepszym sposobem z geometrii zrobic w programie graficznym i przesz postprocesory dedykowane do maszyny puścić.
a jak z palca to cóz albo masz 5 programów do zrobienia
albo tak jak u mnie w firmie piszesz z palca w formie kroków GOTO i dalej przez postprocesory...
To juz zalezy tylko od firmy i wyposażenia, programisty i tego czy jest obrotny... do wiekrzości swoich maszyn (przezemnie obsługiwanych) mam swoje własne popstprocesory poprzerabiane i podostosowywane do maszyn. Wiec mnie niewiele obchodzi gdzie to docelowo pójdzie, poprostu na koniec wybieram postprocesor i wzglednie robie porawki jesli jeszcze cos mi jest potrzebne...