Jak wyregulować głowicę

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Leoo » 29 wrz 2007, 18:53

BYDGOST pisze:Jeszcze zapomniałem dodać, że są produkowane uchwyty, które mają możliwość kasowania bicia. Mają one dodatkową śrubę, nieco przypominającą śrubę w uchwycie Forkardta, która służy do ustawiania na zero i jest to regulacja styczna poprzez obrót korpusu uchwytu po mimośrodzie.
Słyszałem kiedyś o takich uchwytach ale nie mogę sobie wyobrazić jak centrować uchwyt jedną śrubą. Może Kolega zrobić fotkę lub chociaż naszkicować mechanizm? Z moich przemyśleń wynika, że potrzebne są dwie śruby regulacyjne.

Tagi:

czort
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: czort » 29 wrz 2007, 20:45

Witam
Ta rura wystawała z uchwytu 400 mm ? żeby na takiej odległości rura czy wałek nie „bił „ musiał by być zamocowany w dwóch uchwytach albo w dwóch kłach albo w uchwycie i podparty kłem. Tym że na takim wysięgu rura bije to się nie przejmuj tylko ją wycentruj.
Oczywiście zakładam że tokarka jest nowa. Jeżeli nie jest nowa to możesz sprawdzić dokładność mocowania zakładając do uchwytu coś krótkiego i już wcześniej obrabianego poczym sprawdzasz bicie czujnikiem.
Zaopatrz się też w jakiś poradnik tokarza tam będziesz miał opisaną budowę uchwytów mocowanie i tak dalej

PS.
Drodzy koledzy jeżeli tokarz jest początkujący ja bym zaczął od sprawdzenia poprawności montażu uchwytu i szczęk a szlifowanie i toczenie było by ostatnim co bym proponował

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: BYDGOST » 29 wrz 2007, 21:00

Leoo pisze:Słyszałem kiedyś o takich uchwytach ale nie mogę sobie wyobrazić jak centrować uchwyt jedną śrubą. Może Kolega zrobić fotkę lub chociaż naszkicować mechanizm? Z moich przemyśleń wynika, że potrzebne są dwie śruby regulacyjne.
Naprawdę zachęcam do obejrzenia katalogu na tej stronie: http://www.bison-bial.pl/pdf/BISON_1_pl.pdf). Strona w katalogu 22 uchwyt z regulacją promieniową a 23 z regulacją styczną. I są rysunki, z których wynika, że śruby regulacyjne są trzy. Ale to raczej jako ciekawostka bo w amatorskiej działalności wystarczy typowy uchwyt. Trzeba go tylko opanować pod względem bicia i sposobu mocowania, po prostu go wyczuć a potem już idzie gładko.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”