Jak ustawić konik w osi z uchwytem ?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Jak ustawić konik w osi z uchwytem ?
Mam tokareczkę TSA16 , wymieniłem uchwyt i jest super. Problem mam z wierceniem a zależy mi na precyzyjnym wierceniu idealnie w osi , a konik mam nie pierwszej nowości i muszę go albo zregenerować , albo u stawić do osi , jak to zrobić , czy są jakieś metody w miarę dokładne , ewentualnie inne metody wiercenia , ale zależy mi aby otwory były praktycznie idealnie w środku wałka , tulei itp.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
1-przetoczyc wałek
2-zmierzyc początek i koniec mikrometrem
3- przesunąc konik o 1/2 różnicy miedzy średnicą przy wrzecienniku a srednicą przy kle
2-zmierzyc początek i koniec mikrometrem
3- przesunąc konik o 1/2 różnicy miedzy średnicą przy wrzecienniku a srednicą przy kle
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2007, 21:01 przez adam Fx, łącznie zmieniany 1 raz.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
tokarka we wrzecionie ma stozek, chyba nr 2.zdejmujesz uchwyt, w stozek wkladasz trzpien i do niego mocujesz czujnik zegarwy. podjezdzasz konikiem, koncowke czujnika ustawiasz tak aby dotykala jego stozka. krecisz recznie wrzecionem i patrzysz jak sie wychyla wskazowka. jesli sie nie wychyla to (przy roznych polozeniach konika na sankach loza) to osie sie pokrywaja. jesli osie sie nie pokrywaja to konik mozna przesuwac w poprzek osi wrzeciona (nie wiem cyz tak jest u ciebie), jesli natomiast jego os jest powyzej lub ponizej osi wrzeciona wowczas nalezy szlifowac podkladke pod konikiem, lub dorobic nowa jesli stara jest zbyt niska. ogolnie nastaw sie na duzo zabawy, a jesli jeszcze sie okaze ze masz cos dorabaic to pewnie ci sie odechce z tym cackac 

-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Posty w temacie: 3
Myślę, że czujnik to należy zamocować w uchwycie a jego końcówkę (kątową) umieścić we wnętrzu tulei konika, ewentualnie na stałym kle, w końcu Kolega chce wiercić. Obracając uchwytem sprawdzamy odchylenie osiowości. Obserwacja skali czujnika będzie kłopotliwa ale jest możliwa. Jeśli okaże się, że środki proponowane przez innych Kolegów zawiodą, zawsze można przetoczyć gniazdo tulei konika zakładając nóż wytaczak do uchwytu. Przed przetaczaniem niedomiar materiału konika można nadłożyć odpowiednim epoksydem np. "Epoxy Metal" firmy Techicoll. W takiej sytuacji konika umieszczamy przed suportem.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
czyli krotko mowiac proponujesz swiadome doszczetne zepsucie konika?Leoo pisze:Jeśli okaże się, że środki proponowane przez innych Kolegów zawiodą, zawsze można przetoczyć gniazdo tulei konika zakładając nóż wytaczak do uchwytu. Przed przetaczaniem niedomiar materiału konika można nadłożyć odpowiednim epoksydem np. "Epoxy Metal" firmy Techicoll. W takiej sytuacji konika umieszczamy przed suportem.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Nie pisałem, że to jest bardzo proste. Koń ma być na granicy suwalności, posuw rzecz jasna od suportu, wiórko możliwe małe. Po takim zabiegu użycie rozwiertaka jest raczej oczywiste.
Teraz z innej beczki. Buduję tokarkę, mój koń to na razie kawał metalu. Jak wykonać otwór pod tuleję? Koń jest stały, nie będę toczył stożków.
Teraz z innej beczki. Buduję tokarkę, mój koń to na razie kawał metalu. Jak wykonać otwór pod tuleję? Koń jest stały, nie będę toczył stożków.
-
Rzecz nie w stożkach a w możliwości ustawienia dokładności toczenia. Nie robiłbym konia jako bryły bez możliwości ustawiania osiowości - raczej rozdzielić suwak od korpusu który choćby na papierki ale jednak da się korygować. Zresztą jak kolega policzy łańcuch odchyłek, nawet dokładnych to i tak wyjdzie dużo do poprawki. Przecież najpierw ustawić trzeba wrzeciono do prowadnic suportu a później dopiero osiowość konika. ( zakładam że prowadnice suportu i konia są równoległe)Leoo pisze:Koń jest stały, nie będę toczył stożków
Albo w zastepstwie rozwinięcia konstrukcji wstawić klocka ale z nadmiarami do skrobania. Tylko wtedy sukces będzie w 2009r.
-
Zgadzam się jaknajbardziej, że prowadnice (pryzmy) powinny być równoległe do osi wrzeciona. Z tego co pamiętam TSA16 to mała, biórkowa tokareczka. Pewnie sporo przepracowała. Ja wiem, że wystarczy podszlifować (podskrobać) dołożoną podkładkę pod konikiem i po sprawie ale tak robią specjaliści z wieloletnim doświadczeniem. Kolega mdario41 może spróbować tej metody, wystarczy skrobak (można wyszlifować z pilnika), kalka i kilka kamieni szlifierskich. Możliwe, że poprawne ukończenie prac nastąpi do 2009r. ale szanse są niewielkie. Przylga konika chyba jest płaska ale i tak bardzo łatwo zepsuć dwie płaszczyzny usiłując naprawić jedną. Jest dużą sztuką zrobić to poprawnie, zwłaszcza w warunkach amatorskich.