Spawanie stali 2mm elektroda
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
Blachę aluminiową można wyciąć nawet wyrzynarką z dokładnością do 1mm ewentualnie doszlifować na +- 0,5 ale chyba 1mm wystarczy całość jak widać na filmie można skleić i zanitować szczelnymi nitami więc koszt dość drogiej technologii czy to sprzętu czy usługi spawania aluminium odpada i można we własnym zakresie zrobić całkiem fajną łódkę.
Przez klejenie i nitowanie robi się konstrukcję samolotów więc do łódki też się nada
.
Wiem, że na tym filmie to jest pokazane jak się robi profesjonalnie łódki poprzez nitowanie i oni mają sprzęt do przygotowania w odpowiedni sposób blachy aby to było szybki i sprawnie. Myślę, że można to troszkę uprościć i też będzie dobrze.
Znalazłem troszkę tańsze łódki 4,4m za 5500 brutto i 4900 za 4,4m płasko denną.
Przez klejenie i nitowanie robi się konstrukcję samolotów więc do łódki też się nada

Wiem, że na tym filmie to jest pokazane jak się robi profesjonalnie łódki poprzez nitowanie i oni mają sprzęt do przygotowania w odpowiedni sposób blachy aby to było szybki i sprawnie. Myślę, że można to troszkę uprościć i też będzie dobrze.
Znalazłem troszkę tańsze łódki 4,4m za 5500 brutto i 4900 za 4,4m płasko denną.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Tu nie jestem pewien. to się nazywa "wprowadzanie do obrotu" czy jakoś tak i pewnie papiery trzeba mieć. Choć z drugiej strony... Ech... trzeba by przepisów poszukać.lukadyop pisze:Witam Krzysiek ja zrobię taką łódkę dla celów prywatnych to nie wiedziałem nie trzeba mieć atestu, to coś mi mówi że jak będe chciał sprzedać jako prywatna osoba iprywatnej osobie to nie będzie też problemutak ?pozdrawiam
Przy okazji, tak na szybko (~4,6 m):

ze stronki http://www.hydronship.net/projects/id/199
więcej http://www.hydronship.net/projects.php? ... &submit=OK
i w załączniku (zmienić txt na dxf) rozkrój. Wymiary są co prawda w stopach ale w pracy jestem i tyle udało mi się w wolnych chwilach wydziergać.
- Załączniki
-
- Blackwater+15_developments.txt
- (139.68 KiB) Pobrany 269 razy
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 11
Powiem szczerze - nie wiedizalem, ze temat tak urusl.
Ja w ogole nie bede sie zajmowal jakimis przepisami, pojde do starostwa i lodke zrejestruje, namaluje na niej numer i tyle. Bez jaj... bez przesady... u mnie tak to wyglada... i nie ma wikeszych problemow.
Ogolnie temat ciut umarl ale ciagle wraca jak bumerang
...rozmyslalem nad konstrukcja aluminiowa (tak jak kolega) ale to jak jak ktos obczai to moge sie z taka lodka pozegnac.
Bedzie stalowa aczkolwiek myslalem tez o sklejce - zobacze.
Najmniejszym problemem jest sam ksztalt lodki, mozna tak jak kolega poszukac jakiegos istniejacego rozwiazania albo samemu sobie przygotowac rozkroje.
Ciagle mysle co i jak :/
Ogolnie dziekuje kolegom za pomoc i rzeczowe porady co do doboru elektrod. Chyba kupie pare i sprobuje.
Co do prezentowanej lodki z aluminium - ladna, do ryb jak znalazl, mi jakosc spoin nie przeszkadza
Ja w ogole nie bede sie zajmowal jakimis przepisami, pojde do starostwa i lodke zrejestruje, namaluje na niej numer i tyle. Bez jaj... bez przesady... u mnie tak to wyglada... i nie ma wikeszych problemow.
Ogolnie temat ciut umarl ale ciagle wraca jak bumerang

Bedzie stalowa aczkolwiek myslalem tez o sklejce - zobacze.
Najmniejszym problemem jest sam ksztalt lodki, mozna tak jak kolega poszukac jakiegos istniejacego rozwiazania albo samemu sobie przygotowac rozkroje.
Ciagle mysle co i jak :/
Ogolnie dziekuje kolegom za pomoc i rzeczowe porady co do doboru elektrod. Chyba kupie pare i sprobuje.
Co do prezentowanej lodki z aluminium - ladna, do ryb jak znalazl, mi jakosc spoin nie przeszkadza

Hooah!
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
odgrzewam kotleta
postepy ktos poczynił?
przymierzam siędo spawania lodki z blach stalowych - grodzie z 3 ki a burty i dno z 2 ki.
Tiga mam, czekam az mi koles na plazmie wytnie elementy
drewniano sklejkowej dory ktos nie chce? moge opchnąć

roboty jeszcze troche zostalo a mi sie juz nie chce
postepy ktos poczynił?
przymierzam siędo spawania lodki z blach stalowych - grodzie z 3 ki a burty i dno z 2 ki.
Tiga mam, czekam az mi koles na plazmie wytnie elementy
drewniano sklejkowej dory ktos nie chce? moge opchnąć

roboty jeszcze troche zostalo a mi sie juz nie chce
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign