Znów mam problem z chińską frezarką.
Zatrzymuje się zaraz po starcie gkodu w różnych miejscach.
G-kod w 100% prawidłowy. Zatrzymywała się w różnych miejscach G-kodu.
- w Diagnostics Mach3 świeci się na czerwono OUTPUT 3. Co to znaczy?
Objawy:
- np. rusza program i po dojeździe do miejsca frezowania zatrzymuje się, nie zatrzymuje się wrzeciono i nie można już jego wyłączyć.
- po zatrzymaniu pokazuje komunikat: "Data Send FailedŁ^" /ptaszek na końcu jest odwrotnie/
- lub po zjeździe tylko Ztki zatrzymuje się, włącza się wrzeciono, ale nie rusza w miejsce frezowania. Wówczas nie można nic zrobić , nawet nie można wyłączyć wrzeciona.
- zatrzymanie blokuje wyłącznie wrzeciona poprzez STOP.
- po naciśnięciu Reset totalnie blokuje Mach, więc trzeba wyłączyć frezarkę z sieci, wówczas odblokowuje Macha.
- po zatrzymaniu kontrolki w sterownikach nadal świecą się na zielono. Czyli tu ok.
- po włączeniu HOME działa prawidłowo.
Co oznacza czerwona lampka OUTPUT3.?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
tak USB...
Raz przeszedł gkod bez problemu, ale następnym razem znów zatrzymanie jak Zka zeszła do miejsca w którym ma zacząć przesuwać się w bok w miejsce frezowania, chwie wcześniej uruchomiło się wrzeciono. Jak tylko ruszyło w bok nastąpiło gwałtowne zatrzymanie.... Status: jak wyżej. i nic nie można zrobić , pozostaje wyłączenie STOPem we frezarce.
Po zatrzymaniu czasami mruga przycisk Dwell.
I jeszcze jedno . po włączeniu Macha pokazuje się statut: Re Configuration E-stope , też tak macie?
Co znaczy czerwona lampka OUTPUT 3.. ktoś wie?
Kiedyś miałem już podobnie i nic nie dała zmiana kompa.
Raz przeszedł gkod bez problemu, ale następnym razem znów zatrzymanie jak Zka zeszła do miejsca w którym ma zacząć przesuwać się w bok w miejsce frezowania, chwie wcześniej uruchomiło się wrzeciono. Jak tylko ruszyło w bok nastąpiło gwałtowne zatrzymanie.... Status: jak wyżej. i nic nie można zrobić , pozostaje wyłączenie STOPem we frezarce.
Po zatrzymaniu czasami mruga przycisk Dwell.
I jeszcze jedno . po włączeniu Macha pokazuje się statut: Re Configuration E-stope , też tak macie?
Co znaczy czerwona lampka OUTPUT 3.. ktoś wie?
Kiedyś miałem już podobnie i nic nie dała zmiana kompa.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Przewód USB jak najdalej od innych przewodów a najlepiej wymienić na taki USB który ma zgrubienia na końcach.
To co sie dzieje to zakłócenia i port USB wyłącza się.
Inna opcja to ekranowanie przewodów do silników i wrzeciona.
Skoro przewody są zamontowane to nalerzy je wymienić jeśli nie są tego typu.
Ekranowanie podpiąć w jednym punkcie w szafie elektrycznej.

To co sie dzieje to zakłócenia i port USB wyłącza się.
Inna opcja to ekranowanie przewodów do silników i wrzeciona.
Skoro przewody są zamontowane to nalerzy je wymienić jeśli nie są tego typu.
Ekranowanie podpiąć w jednym punkcie w szafie elektrycznej.

[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
k-m-r1 wymiany wolałbym jak już wykluczę inne przyczyny, ale kabel jaki opisałeś kupię jutro w Komputronik.pl.
Niestety nadal nie wiem co znaczy czerwona lampka OUTPUT 3 w chwili zatrzymania.
Jutro zadzwonię do experta od Macha.
Jeśli HOME zawsze działa poprawnie to silniki i sterowniki są OK.
Jakby był to kabel USB lub przewody to chyba zatrzymanie nie byłoby w dokładnie w tym samym miejscu. Wydaje mi się, że to płyta główna lub Mach powoduje zakłócenie.
Takie objawy są co jakiś czas od 3 lat i do dzisiaj udawało się jakoś naprawić, trudno powiedzieć na 100% co pomagało, bo dużo było kombinacji.
Jutro odłączę pulpit sterowniczy we frezarce, bo też robi cyrki.../czasami nie działają przyciski przesuwania osi -Z i -X lub wszystkie do przesuwania osi/ , a jak nie pomoże zmienię kompa i od nowa zainstaluję frezarkę.
Niestety nadal nie wiem co znaczy czerwona lampka OUTPUT 3 w chwili zatrzymania.
Jutro zadzwonię do experta od Macha.
Jeśli HOME zawsze działa poprawnie to silniki i sterowniki są OK.
Jakby był to kabel USB lub przewody to chyba zatrzymanie nie byłoby w dokładnie w tym samym miejscu. Wydaje mi się, że to płyta główna lub Mach powoduje zakłócenie.
Takie objawy są co jakiś czas od 3 lat i do dzisiaj udawało się jakoś naprawić, trudno powiedzieć na 100% co pomagało, bo dużo było kombinacji.
Jutro odłączę pulpit sterowniczy we frezarce, bo też robi cyrki.../czasami nie działają przyciski przesuwania osi -Z i -X lub wszystkie do przesuwania osi/ , a jak nie pomoże zmienię kompa i od nowa zainstaluję frezarkę.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
OUTPUT 3 to aktywne wyjście numer 3
To co jest podłączone i aktywuje je tego nie wiem może chłodziwo wrzeciono czy coś innego...
Mruga bo jest aktywne.
Wywal to USB to już LPT jest mniej podatne na fikuśne cuda.
To co jest podłączone i aktywuje je tego nie wiem może chłodziwo wrzeciono czy coś innego...
Mruga bo jest aktywne.
Wywal to USB to już LPT jest mniej podatne na fikuśne cuda.
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
hmm znów wszystko jest OK,
Frezarka i komp. stały kilka dni bez włączania, dzisiaj uruchomiłem i opisane objawy zniknęły.
Dzieje się tak od 3lat i nie mogę ustalić przyczyny.
Zastanawiam się, czy czasami nie pozostaje jakieś akumulujące się napięcie w sterowaniu/frezarce/w kompie w Machu, które powoduje awaryjność i dopiero całkowite wyłączenie z sieci, na kilka dni, przywraca normalne funkcjonowanie sterowania frezarki.
Miał ktoś coś podobnego?
Frezarka i komp. stały kilka dni bez włączania, dzisiaj uruchomiłem i opisane objawy zniknęły.
Dzieje się tak od 3lat i nie mogę ustalić przyczyny.
Zastanawiam się, czy czasami nie pozostaje jakieś akumulujące się napięcie w sterowaniu/frezarce/w kompie w Machu, które powoduje awaryjność i dopiero całkowite wyłączenie z sieci, na kilka dni, przywraca normalne funkcjonowanie sterowania frezarki.
Miał ktoś coś podobnego?