różnica pomiędzy dcmt a dcgt
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
różnica pomiędzy dcmt a dcgt
Witam
Pytanie jak w temacie czy warto używać płytek DCGT są przecież droższe od DCMT a
co za tym idzie?
Chodzi mi konkretnie o płytkę do obróbki zgrubnej stali ST na tokarce np
DCGT 11t308
Pytanie jak w temacie czy warto używać płytek DCGT są przecież droższe od DCMT a
co za tym idzie?
Chodzi mi konkretnie o płytkę do obróbki zgrubnej stali ST na tokarce np
DCGT 11t308
Ostatnio zmieniony 28 cze 2016, 15:35 przez qerc, łącznie zmieniany 2 razy.
Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Witam
Nie jestem może znawcą tematu bo toczę tylko hobbystycznie.
Ale nie kojarzę płytek DGMT tylko DCGT i taka to różnica że takimi DCGT toczy się głównie aluminium , mosiądz i inne miękkie materiały są bardziej ostre i lepsze do tych prac niż DCMT
a zaś DCMT są bardziej do stali i tu też występują rożne gatunki tych płytek zależnie od producenta i tu trzeba sobie poszukać najlepiej w katalogu danego producenta.
Ale jak pisałem jestem tylko amatorem zawód mam kuchcika i mogę się mylić
Nie jestem może znawcą tematu bo toczę tylko hobbystycznie.
Ale nie kojarzę płytek DGMT tylko DCGT i taka to różnica że takimi DCGT toczy się głównie aluminium , mosiądz i inne miękkie materiały są bardziej ostre i lepsze do tych prac niż DCMT
a zaś DCMT są bardziej do stali i tu też występują rożne gatunki tych płytek zależnie od producenta i tu trzeba sobie poszukać najlepiej w katalogu danego producenta.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
I chyba ostatnie zdanie jest prawdziwe. Wg katalogu trzecia litera (tutaj G lub M) oznacza dokładność wykonania. Z tym wiąże się też cena. Przeznaczenie / materiał płytki określa opis od 11 pozycji.jagus pisze: Ale nie kojarzę płytek DGMT tylko DCGT i taka to różnica że takimi DCGT toczy się głównie aluminium , mosiądz i inne miękkie materiały są bardziej ostre i lepsze do tych prac niż DCMT
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Nie strony tylko pozycji w opisie płytki. Po 4 pozycjach literowych określających geometrię następuje 6 cyfrowych (lub 5 cyfr i litera T) określających wymiary płytki, razem 10 pozycji. Na następnych pozycjach (od 11) występują oznaczenia materiału i przeznaczenia płytki.qerc pisze:od jakiej 11 strony chętnie poczytam i się podszkolę bo jak dotąd stosowałem DCMT a widzę że są też DCXT i DCGT
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Panowie nie wprowadzajcie w błąd, jak pisał kol. Andrzej40 trzecia litera w oznaczeniu płytki nie ma nic wspólnego z przeznaczeniem płytki, a jest to tolerancja wykonania. Poniżej oznaczenia ISO.
Dokładność wykonania ma znaczenie jak ktoś leci serię i po zmianie płytki musi trafiać w tolerancje. Dla hobbysty nie ma to żadnego znaczenia (poza wyższą ceną oczywiście).
To do jakich materiałów jest płytka najczęściej oznacza kod barwny.

Po oznaczeniu np. DCMT 11T304 występują kolejne literowo cyfrowe i tu już zależy od producenta jak oznacza np. łamacz wióra (czy do zgrubnej, wykończeniowej), rodzaj węglika, z pokryciem lub bez, itp.

Dokładność wykonania ma znaczenie jak ktoś leci serię i po zmianie płytki musi trafiać w tolerancje. Dla hobbysty nie ma to żadnego znaczenia (poza wyższą ceną oczywiście).
To do jakich materiałów jest płytka najczęściej oznacza kod barwny.

Po oznaczeniu np. DCMT 11T304 występują kolejne literowo cyfrowe i tu już zależy od producenta jak oznacza np. łamacz wióra (czy do zgrubnej, wykończeniowej), rodzaj węglika, z pokryciem lub bez, itp.