Wykonanie ślimaka walcowego - geometria noża do obróbki zgr
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
-
WZÓR mam do Cb jeszcze pytanie . Znalazłem w książce Tadeusza Marciniaka ciekawy rysunek wg. którego obróbka wykończeniowa ślimaka była wykonywana za pomocą noża o płytce rombowej wg. rysunku wygląda na płytkę o oznaczeniu V ,czyli płytka o kącie wierzchołkowym 35 stopni nóż tokarski z płytką V . Czy takim nożem da się wykonać ślimaka , który przecież ma kąt 40 stopni. Pomyślałem ,że jeżeli pomiędzy kątami występuje różnica 5 stopni może trzeba było by tylko obrócić nóż o połowę tego konta ,czyli 2,5 stopnia najpierw w jedną stronę i skrawać jedną stronę zwoju a później w drugą stronę i skrawać 2 stronę zwoju. Ale czy to jest do zrobienia?? Myślę ,że osoba o takim doświadczeniu jak Ty zna odpowiedź na to pytanie 

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Wiedzę to ja może mam .... , ale nie jestem wróżką.Robercik280214 pisze:... Myślę ,że osoba o takim doświadczeniu jak Ty zna odpowiedź na to pytanie
W zależności od przypadku i sytuacji...
O ile to jest możliwe wykonuję symulację w CAM , albo obserwuję nóż w trakcie jego pracy czy nie przeciera.
Wykonanie noża do ślimaka jest to zajęcie jak dla mnie dość upierdliwe .... , właśnie jestem na etapie wypalania na drutówce.
A czy nóż ten będzie OK , to zobaczymy niebawem.
P.s.
Program masz wykonać w CAM - zrób symulację i sam się przekonasz.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-