W każdym razie ja widze w tobie fajnego gościa z którym mozna normalnie pogadac .Pozdrawiam .
Spoko. Z Tobą też można się dogadać.kwarc pisze:W każdym razie ja widze w tobie fajnego gościa z którym mozna normalnie pogadac .
Lubie Pana Marka , sam u niego kupujejachimeczeq1990 pisze:Wymienilismy pare mailow z Panem Markiem od którego kupowałem sterowniki, wytlumaczyl mi dokładnie jakie elementy mam kupic i jak polaczyc aby zrobić własne zasilanie na bazie transformatora
Teraz uruchamiam dość prosty projekt zasilacza i sterownika z regulacjami do silnika 24V 500W , w następnej kolejności sterowanie do jednej osi oparte na silniku krokowym około 5 A z zasilaniem 50-60V , zrobie pomiary oscyloskopem .Okaże sie ile to faktycznie bierze amper .atom1477 pisze:Spoko. Z Tobą też można się dogadać.kwarc pisze:W każdym razie ja widze w tobie fajnego gościa z którym mozna normalnie pogadac .
A mógł byś do tego Twojego zestawu podłączyć miernik tak samo jak ja? Czyli po prostu szeregowo z szyną zasilania przed sterownikiem? Tylko nie jakiś multimetr bo zgłupieje od impulsowego poboru prądu.
Czyli albo miernik magnetoelektryczny, albo rezystor bezindukcyjny i oscyloskop.
A co do prądów w tym układzie to faktycznie przyjmując większy zapas na Back EMF oraz na 4-tą oś, to wychodzą prądy zasilacza takie jak proponowałeś. Widać doświadczenie też pozwala dojść do oprawnych wniosków
Ja bym wszystko liczył a wtedy się gdzieś łatwo pomylić.