Jeśli jest dostępne chłodziwo wewnętrzne, proponuję wierło lufowe . Wstępnie jakimkolwiek węglikiem.
Wiertła lufowe, jak sama nazwa wskazuje, służą do wiercenia w lufach i armatach
dokladnie zgadza sie , kanalikiem tłoczone jest chlodziwo na sam przodek pod sporym cisnieniem aby poza chlodzeniem wypłukiwało wióry by nie uszkodziły przewodu lufy
Znajomy celować z tych armatek nie będzie. Są one jedynie rekwizytem pokazowym, mają głównie robić hałas i trochę efektu na imprezach inscenizowanych. Odnośnie wierteł lufowych to zbyt duży koszt jak na wywiercenie około 12 otworów.
Ale jak tak się rozgadaliśmy na ten temat to jest może ktoś chętny do wykonania takich armatek, bo u mnie w firmie mamy na jakiś czas tokarkę zajętą.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2016, 23:09 przez norbi001, łącznie zmieniany 1 raz.
na koniec przeciąga się kalibrowana taką kulke , fasolke z bruzdami która rozpycha srednice do dokładnego kalibru i jednoczesnie zostawia gwint
dno tak czy siak chyba nie powinno byc stożek bo ciezko będzie stęplowac i czyscic nagar
btw. ładunek miotający usteplowany w stożek w niektórych przypadkach może działac kumulacyjnie... kierowac energie w punkt cienką wiązką w srodek na pocisku przez co zabardzo napierał bedzie na sciany i klinował sie wtedy moze armatka cała eksplodować (oczywiscie skrajna sytuacja)
ale ladunek w kształcie stozka to w istocie ładunek kumulacyjny
Cześć wszystkim.
Nie nie dawałem ogłoszenia. Zamówiłem wiertło ok 650pln te o którym pisałem. Zobaczymy w przyszłym tygodniu co wyjdzie. Zapodam jakieś fotki z produkcji.
Chwilowo zamykam temat. Dzięki za wszelkie sugestie.
Norbi: to wiertlo A991752G400S na ktorej stronie katalogu jest bo po numerze ciezko wyszukac.
Wiertlo lufowe do tego to nieporozumienie. Wiertlo do betonu podobnie ( swoja droga ten kto poddaje takie rady czy ostrzyles takie wiertlo do betonu osobiscie ? ). Do paru sztuk otworow nie warto zaprzatac glowy wiertlem z chlodzeniem wewnetrznym.
Chlodzenie wewnetrzne nie ma zadnego wplywu na odprowadzanie wiorow.
Wiertło jest na stronie 84 pdfu a w katalogu na 80. Szersze dane są na końcu katalogu. A odnośnie ostrzenia wiertła do betonu nawet bym o tym nie pomyślał, lufowe to i owszem ale nie przy tej ilości. Dzięki jeszcze raz za sugestie. Zobaczymy jak nasza DS-ka będzie się sprawowała.
InzSpawalnik pisze:
Chlodzenie wewnetrzne nie ma zadnego wplywu na odprowadzanie wiorow.
Bzdura kompletna
a jak niby wióry są usuwane w wiertle lufowym z prostym kanalem i przy takiej glebokosci
w drążeniu lufy wiertlem lufowym wióry są odprowadzane tylko przez przepływ odpowiedniego oleju ze sporym natężeniem przepływu. Tak samo w dalszych etapach z rozwiercaniem komory nabojowej włącznie. O tym akurat troche wiem jak to wyglada w fabryce
i zanim zaczniesz się upierac o to zapoznaj sie z technologią produkcji luf karabinowych albo chociaż obejrzyj jak to wygląda na YT
produkcja lufy, opis wiertła 01:20
o wierceniu komory
Nie warto myslec o takim wiertle nie o tyle z powodu ceny bo wcale nie są droższe tylko problem będzie z dostępnoscią mało takich trafia na rynek cywilny 17mm to juz jest kaliber "działka" czyt. do montażu stałego na smiglowiec albo bmp