notepad++ znam

w sumie same pliki pod względem różnic można porównać nawet total commander...
jednak jak wspomniałem pliki np o rozmiarze fizycznym 300, 400 kB idą bez problemu.
problemem są programy o rozmiarze fizycznym 1,5-2 MB.
program EasyStone ma funkcję "łamania" programu na 2 części czyli pierwszy człon np: 200 kB w którym zawarte są podstawowe nastawy (punkt zerowy itd) oraz człon drugi w którym zawarta jest część wykonawcza programu.
w członie pierwszym na końcu linii jest odwołanie do członu drugiego z rozkazem M198
dlatego uruchamiamy tylko człon 1.
żeby rozjaśnić: po łamaniu mamy dwa programy np: O0001 i O0002
uruchamiamy tylko O0001 a po jego zakończeniu automatycznie wczytują się już dane z O0002.
W sumie wygląda to tak jakby ze względu właśnie na wielkość programu w pewnym momencie występował problem z ochroną pamięci.... (przepełnienie bufora itp...)
niestety nie mam dostępu na codzień do maszyny więc nie mogę sprawdzić np:
1. czy program typu data serwer jest samodzielnym oprogramowaniem typu FTP działającym po ethernet na konkretnym porcie.
jeżeli tak , to w sterowniku fanuc musi być skonfigurowane połączenie po IP i porcie.
zakładam że tak jest skoro mimo wszystko następuje odczyt z katalogu na komputerze.
2. w opisie do fanuc data server kanał komunikacji po ftp/ethernet opisany jest jako #20 =6
my mamy param #20 =5 ponieważ na 6 nie działa. więc zakładam że aplikacja opisana w pkt. 1 działa "samodzielnie" bez wsparcia protokołu ftp, samba...
Cytat z innego forum....
The 071 alarm means that the control is trying to COMPARE the data that's coming in with a program that's already in memory. The compare function is active only when the memory protect key switch is turned on. Turn the key switch off, and the 071 alarm shouldn't happen.
i odpowiedź pytającego.
I've learned that on the machines I have, what should and shouldn't happen doesn't really seem to mean anything lol.
The key was off the whole time but after I read what you wrote, I checked the diagnostics and didn't notice anything change when turning the switch on and off so I checked one of my other machines and noticed that diagnostic 0006 bit 2 changes from 0 to 1 when the program protect is turned off. Sounds like you may be onto something. I'll have to pop the panel off the front and check the switch with the meter. Thanks and I'll post what I find.
zaintrygował mnie "memory protect key switch" który fizycznie na naszym panelu nie istnieje

oraz COMPARE ... może nie może porównać ponieważ nie ma do czego ze względu na to że dane wgrywane są live ...?
Postaram się na dniach zbadać gruntowniej samą komunikację...
Może masz jeszcze jakieś sugestie ?