Plany tokarki do drewna... poszukuje
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
Plany tokarki do drewna... poszukuje
witam.
od pewnego czasu sledze CNC FORUM w poszukiwaniu planow, rysunkow tokarki do drewna i wszystkiego co moze byc pomocne przy przebudowie takiej na CNC. jesli ktos posiada takie, ewentualnie przerabial juz ten temat, i moze sie swoimi uwagami ze mna podzielic bede ogromnie wdzieczny.
pozdrawiam
od pewnego czasu sledze CNC FORUM w poszukiwaniu planow, rysunkow tokarki do drewna i wszystkiego co moze byc pomocne przy przebudowie takiej na CNC. jesli ktos posiada takie, ewentualnie przerabial juz ten temat, i moze sie swoimi uwagami ze mna podzielic bede ogromnie wdzieczny.
pozdrawiam
Tagi:
-
no to juz wiem kogo konkretnie moge prosic o pomoc. tu
usmiech w strone kolegi bartuss1. za bardzo nie wiem czym sie moge odwdzieczyc za ewentualna pomoc. moze na poczatek ikonka POMÓGŁ...
mnie interesuje jedynie temat zwiazany z drewnem a docelowo dwa suporty poprzeczne plus frezarka. wszystko oczywiscie CNC. takie powiedzmy marzenia ale... podstawa to plan dzialania.

mnie interesuje jedynie temat zwiazany z drewnem a docelowo dwa suporty poprzeczne plus frezarka. wszystko oczywiscie CNC. takie powiedzmy marzenia ale... podstawa to plan dzialania.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Sigii a może jesteś zainteresowany kupnem za niewielkie pieniążki tak + - 150 zł wrzeciona + dwa zabieraki pasujące na gwint wrzeciennika ,prowadnic okrągłych jedne około 50cm drugie ponad 100cm ,konik i kieł obrotowy lecz nie pasujący do rozstawu prowadnic ,stolik bez podpory pod nóż. Też miałem zamiar budować taką tokarkę lecz dałem sobie spokój.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
generalnie budowa tokareczki jest prosta, wystarczy zachowac osiowośc wrzeciona z konikiem, a wysokośc imaka dopasować tak aby noż po zamocowaniu byl w osi wrzeciona
reszta to prowadnice i napędy.
jakbys wziął belke osi poprzecznej i karetkę zetki z plotera frezującego to masz juz polowe tokarki
na jednym koncu belki dajesz wrzeciono a na drugim konika, na elemencie ruchomym osi z montujesz imak, chyba nie tak trudno to sobie wyobrazic
reszta to prowadnice i napędy.
jakbys wziął belke osi poprzecznej i karetkę zetki z plotera frezującego to masz juz polowe tokarki
na jednym koncu belki dajesz wrzeciono a na drugim konika, na elemencie ruchomym osi z montujesz imak, chyba nie tak trudno to sobie wyobrazic

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
rynio_di jesli mozesz to przeslij mailem fotki tych czesci bo jestem zainteresowany.
[ Dodano: 2007-09-18, 23:53 ]
bartuss1 ok ogolna budowa tokarki jest prosta
chodzi mi raczej o szczegoly np. jakie fi walkow do budowy suportu wzdluznego jakie do dwuch poprzecznych, srednica srub pociagowych... ale mysle ze to juz w trakccie budowy
[ Dodano: 2007-09-18, 23:53 ]
bartuss1 ok ogolna budowa tokarki jest prosta

-
troche ruszylem z miejsca... suporty poprzeczne juz sie buduja...
do frezowania wytoczonego detalu bede uzywal jakiejs frezarki gornowrzecionowej (np. dewalt z malym przebiegiem) umieszczonej na drugim suporcie. do napedu wrzeciona tokarki bede musial uzyc jakiegos serva i tu mam pytanie czy jest to nieistotne czy to bedzie AC czy DC no i oczywiscie jak tym potem sterowac? falownik czy jakis inny sterownik? silnik 3-4 kW
rynio_di czy twoja oferta nadal aktualna?
do frezowania wytoczonego detalu bede uzywal jakiejs frezarki gornowrzecionowej (np. dewalt z malym przebiegiem) umieszczonej na drugim suporcie. do napedu wrzeciona tokarki bede musial uzyc jakiegos serva i tu mam pytanie czy jest to nieistotne czy to bedzie AC czy DC no i oczywiscie jak tym potem sterowac? falownik czy jakis inny sterownik? silnik 3-4 kW
rynio_di czy twoja oferta nadal aktualna?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Jest to istotne - do sterowania silnika DC potrzeba innego sterownika niż do ACsigiii pisze:i tu mam pytanie czy jest to nieistotne czy to bedzie AC czy DC no i oczywiscie jak tym potem sterowac? falownik czy jakis inny sterownik? silnik 3-4 kW

Prostszy będzie silnik AC 3 fazowy + falownik - masz możliwość płynnej regulacji obrotów. Czyli prosto i przyjemnie

Polecam szukanie silnika z "niezależnym" chłodzeniem - tzn żeby wentylator kręcił cały czas na max niezależnie od prędkości samego silnika - będzie można niższe obroty stosować bez dymu z silnika

Pozdrawiam