Szukam sprzęgła do silników 3Nm

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7

Post napisał: oskaeg » 09 maja 2016, 01:14

Ja mam swoje bloki stalowe dorobione do stolika z łożyskami skośnymi, ale sprawdziłem sobie te bloki, o których napisałeś i wyskakują w grafice takie chińskie zestawy :

Obrazek

Wszędzie dodają sprzęgła skrętne... dlatego zawsze napędy liniowe kojarzyłem właśnie z tymi sprzęgłami... a Wy piszecie ze wszędzie były montowane sprzęgła kłowe, ale Ja na serio nigdy takiej maszyny nie widziałem :) Nawet amatorskiej :) Dlatego mam takie mieszane uczucia co do tego sprzęgła, ale jak kolega triera jest pewny to zakładam kłowe :) Najwyżej będzie na niego :wink:

A tak na poważnie, to dziękuje wszystkim zaangażowanym w dyskusje, przekonaliście mnie :) Skoro tyle osób podziela jedno i to samo zdanie, to widocznie musi tak być :)

Kiedyś widziałem tu takie cuda, ze ludzie przerabiali zwykłe konwencjonalne maszyny na CNC... duże, stare, żeliwne frezarki, z tego co pamiętam przeniesienie napędu było głownie na paskach... nie widziałem, a przynajmniej nie pamiętam, aby ktoś stosował jakieś sprzęgła... tylko tyle, ze takie rozwiązanie nie jest zbyt precyzyjne...

Tagi:

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: atom1477 » 09 maja 2016, 09:58

Które rozwiązanie?
Zarówno paski jak i sprzęgła kłowe są dość precyzyjne.

Awatar użytkownika

Autor tematu
oskaeg
Posty w temacie: 7

Post napisał: oskaeg » 09 maja 2016, 10:40

To wszystko zależy od potrzeb... a samo określenie precyzyjne, jest niestety właśnie mało dokładne :)

Paski stosuje się w różnych urządzeniach, jak choćby drukarki czy skanery, nasi koledzy też montują je do maszyn, ale przełożenie z pomocą pasków zębatych może być problematyczne ze względu na uzyskanie odpowiedniej sztywności i przełożenia porównywalnego z napędami gdzie przełożenie zastosowywano bezpośrednio, z pomocą sprzęgieł...

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: atom1477 » 09 maja 2016, 12:03

Na tak krótkim dystansie rozciągnięcie paska będzie pomijalne.
Trzeba by policzyć. Ale chyba wyjdzie porównywalnie jak luzy sprzęgła kłowego.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”