Pff... Nasza poczciwa WSK 125 miała przedział co 4µm dla wymiaru wew. tulejki i zew. sworznia z maksymalnym luzem 12µm, minimalnym 8µm. Tylko nie każdy wie, że kolorowe ciapki (biała, zielona lub czerwona) na korbowodzie, wewnątrz tłoka i na sworzniu to nie pozostałości po niedbałym malarzu a oznaczenie wymiaru rzeczywistego. To tak trochę poza tematem.Armstec pisze:katalog honda z przed 30 lat (akurat taki mam) skok co 0,008mm niemożliwe
Rozwiertak nastawny
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
witam.
a nie - to wcale nie poza tematem .
jak ktoś coś tam liznął to wie o grupach selekcyjnych i zasadach doboru -
tłok - sworzeń - tulejka główki , itp.
a jak nie wie to nich się uda do kogoś kto wie.
jak składałem po remoncie wał do takiego jednego motorku to kupiłem woreczek rolek 3.5mm .
i z nich wybrałem 40szt. o dokładnych wymiarach.
pasametrem - a nie mikrometrem.
innym razem prawie tydzień skrobaliśmy panewki do starego moskwicza.
po uprzednim wylaniu i toczeniu.
zresztą - to bez znaczenia.
pozdrawiam.
a nie - to wcale nie poza tematem .
jak ktoś coś tam liznął to wie o grupach selekcyjnych i zasadach doboru -
tłok - sworzeń - tulejka główki , itp.
a jak nie wie to nich się uda do kogoś kto wie.
jak składałem po remoncie wał do takiego jednego motorku to kupiłem woreczek rolek 3.5mm .
i z nich wybrałem 40szt. o dokładnych wymiarach.
pasametrem - a nie mikrometrem.
innym razem prawie tydzień skrobaliśmy panewki do starego moskwicza.
po uprzednim wylaniu i toczeniu.
zresztą - to bez znaczenia.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
nawet bardzo w temacie
kwestia kolorów to zdaję się uniwersalny sposób oznaczania tego typu podzespołów
w miedzy innymi japonczykach tez tak jest jak zamawiasz panewki to mowisz np. niebieska i brązowa
natomiast wymiary gniazd lub swozni wybite sa na odlewie w postaci syboli liter lub cyfr np. A,C,D,C
i tu np gniazdo rozmiar C i sworzen 2 oznaczają np. że panewka fioletowa
ale te oznaczenia zdaję się dotyczą normalnej wymiany, po szlifie sprawa sie komplikuje
szczególnie w przynajmniej niektórych japonczykach fabryka w ogóle nie przewiduje szlifu wału tylko wymiane na nowy,i nie problem dotyczy rozmiarów a powłoki na gładziach
tutaj zwykle jak ktos nie chce placic kilka tys za nowy wał, kupuje sprawny używany i dobiera kolory panewki korelując symbole gniazda z symbolami kupionego wału
kwestia kolorów to zdaję się uniwersalny sposób oznaczania tego typu podzespołów
w miedzy innymi japonczykach tez tak jest jak zamawiasz panewki to mowisz np. niebieska i brązowa
natomiast wymiary gniazd lub swozni wybite sa na odlewie w postaci syboli liter lub cyfr np. A,C,D,C
i tu np gniazdo rozmiar C i sworzen 2 oznaczają np. że panewka fioletowa
ale te oznaczenia zdaję się dotyczą normalnej wymiany, po szlifie sprawa sie komplikuje
szczególnie w przynajmniej niektórych japonczykach fabryka w ogóle nie przewiduje szlifu wału tylko wymiane na nowy,i nie problem dotyczy rozmiarów a powłoki na gładziach
tutaj zwykle jak ktos nie chce placic kilka tys za nowy wał, kupuje sprawny używany i dobiera kolory panewki korelując symbole gniazda z symbolami kupionego wału