GrzegorzK pisze:Po lekturze pdfów, schematów i linków udałem się po restory 5W 1ohm. Połączyłem wszystko na 12V i zaczęło się kręcić styerowane z FPGA.
Podłączyłeś ten silnik na 12V ?!? To trochę za duzo

Chyba miałeś dużo szczęścia i urzyłeś kiepskiego zasilacza (o małej mocy), bo w normalnych warunkach, przy takich parametrach przez uzwojenia popłynąłby prąd o wartości
12A tzn. teoretycznie, a w praktyce wszystko poszłoby z dymem

!!!
Przecież twój silnik ma rezystancję uzwojeń = 0.5Ω, więc powinieneś go zasilać napięciem ≈ 1V aby uzyskać 2A.
GrzegorzK pisze:Jeszcze jedno mnie zastanawia, czy rzeczywiście nie ma jakiegoś sposobu na to aby wyeliminować użycie rezystorów mocy Neutral (jeszcze zimy nie ma i dogrzewać się nie muszę Laughing ) ?
W prostych sterownikach wspomniane rezystory są zbędne. Wykorzystuje się je przy sterowaniu chopper'owym, służą do pomiaru wartości prądu płynącego w uzwojeniach.
GrzegorzK pisze:na jakie parametry tranzystora należy zwrócić uwagę przy jego doborze do tego układu (to samo pyt. tyczy się diody) ?
Najlepiej wykorzystaj tranzystory mosfet sterowane logicznie (np.IRL510, IRLZ24 ) ewentualnie jakieś darlingtony (np. BD649) Zwróć uwagę na prąd maksymalny. Wprawdzie na schemacie zastosowane są osobne diody zabezpieczające przed przepięciami, jednak w praktyce najczęściej wykorzystuje się tranzystory zawierające taką diodę w swej strukturze.