Frezarka CNC do materiałów lekkich

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

arizon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: arizon » 08 wrz 2007, 10:54

RaV pisze:Jaki impuls wysyła na step
jest to tylko logiczny impuls który informuje ile kroków ma wykonać on trwa tylko tyle żeby mógł być "zauważony" przez sterownik patrzyłem na oscyloskopie na wyjście sygnału step są to bardzo wąskie piki chaotycznie się pojawiające (chyba związane z machem w systemie nie czasu rzeczywistego).
Mam nadzieję że to bardziej pomogło :)
Pozdrawiam

"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl

Tagi:

bartek_iw
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: bartek_iw » 08 wrz 2007, 10:57

czesto jest tak ze sygnal Eneble nie jeste wykorzystywany w sterownikach silnikow krokowych
najistotnijesze sygnaly by sterowac silnikiem to
STEP i DIR
step odpowiada za liczbe krokow

zapraszam do lektury
http://www.cnc.info.pl/topics60/cnc-vt1302,180.htm

piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: piromarek » 08 wrz 2007, 14:26

Witam.

O ile dobrze zrozumiałem pytanie.

Step - to takt, zegar. Sterowniki z reguły reagują na zbocze sygnału na tym wejściu. W rytm taktów zmieniają się stany zasilania na wyjściach dla faz silników.

Dir - to kierunek obrotów. 0 lub 1 mówi o kierunku wirowania zasilania w fazach.

Ena - sygnał zezwalający na włączenie zasilania do bloku mocy sterownika. I tu odpowiedź : jeśli podasz stan włączenia na ENA , fazy krokowca zasilane są cały czas, nawet jak silnik się nie kręci i nie notujemy zmian na STEP. I odwrotnie : jeśli nie zezwolisz na ENA silnik jest luźny i nie kręci się w czasie taktów na Step.

czy o to chodziło ?

pozdrawiam

Piromarek.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Leoo » 08 wrz 2007, 14:59

RaV pisze:Aby silnik ruszył powinien dostać 3 sygnały: ena, dir i step.
Więc Mach2 wysyła impuls na ena i impuls lub jego brak na dir. Jaki impuls wysyła na step?
Wysyła np "1" i przez sterownik zasilana jest cewka tak długo aż na step pojawi sie "0" i czeka na następne "1" aby znowu trzymać napięcie tak długo aż na step będzie "0", czy po jakimś czasie np 10ms napięcie z cewki jest odłączane(na step jest dalej "1") i czeka aż będzie "0" a następnie "1" aby zrobić następny krok?
Sygnał ENABLE musi być w stanie aktywnym, dla wszystkich sterowników maszyny, przez cały czas obróbki. Sygnał DIR nie wymaga dodatkowych wyjaśnień, natomiast w sygnale STEP liczy się wyłącznie pierwsze zbocze, zwykle narastające. Jest to informacja dla translatora, który ma wygenerować odpowiednią sekwencję, która skierowana do stopni końcowych spowoduje kolejny krok, w kierunku zależnym od sygnału DIR. Czas trwania impulsu STEP zależy od maksymalnej częstotliwości z jaką program sterujący może sterować silnikami. Dla 50kHz, przy 50% wypełnieniu przebiegu będzie to 10us, dla 20kHz - 25us.

[ Dodano: 2007-09-08, 15:06 ]
arizon pisze:jest to tylko logiczny impuls który informuje ile kroków ma wykonać on trwa tylko tyle żeby mógł być "zauważony" przez sterownik patrzyłem na oscyloskopie na wyjście sygnału step są to bardzo wąskie piki chaotycznie się pojawiające (chyba związane z machem w systemie nie czasu rzeczywistego).
Silnik krokowy jest maszyną synchroniczną. Jeśli Kolega zaobserwował chaos to silnik nie powinien płynnie pracować. Sądzę, że raczej źle ustawiony był tryb lub poziom wyzwalania podstawy czasu w oscyloskopie.

Awatar użytkownika

arizon
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: arizon » 08 wrz 2007, 16:05

Leoo pisze:Silnik krokowy jest maszyną synchroniczną. Jeśli Kolega zaobserwował chaos to silnik nie powinien płynnie pracować. Sądzę, że raczej źle ustawiony był tryb lub poziom wyzwalania podstawy czasu w oscyloskopie.
Obserwowałem wiele przebiegów tego typu między innymi z własnego generatora impulsów na Atmedze16 i nie miałem problemu z ustawieniem wyzwalania podstawy czasu i powtarzam mach jest bardzo chaotyczny przy dużych prędkościach jednak nie na tyle żeby wybić silnik z "rytmu" ale na tyle żeby zauważyć różnicę w pracy między sterowaniem w machu a Atmegą.
Pozdrawiam
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 09 wrz 2007, 12:01

arizon pisze:Obserwowałem wiele przebiegów tego typu między innymi z własnego generatora impulsów na Atmedze16 i nie miałem problemu z ustawieniem wyzwalania podstawy czasu i powtarzam mach jest bardzo chaotyczny przy dużych prędkościach jednak nie na tyle żeby wybić silnik z "rytmu" ale na tyle żeby zauważyć różnicę w pracy między sterowaniem w machu a Atmegą.
Czyli mamy chaos ale na niewielkim poziomie. Tylko czy należy mu się taka nazwa, skoro sterowanie działa prawidłowo?

Autor tematu
RaV
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 12

Post napisał: RaV » 11 wrz 2007, 20:25

Witam ponownie,

Prace niestety trochę przystanęły w miejscu i tutaj prosiłbym jeśli można o odezwanie się kolegi Leoo na GG :-) (3367580- jestem przeważnie niewidoczny)

A co do tematu to płytka już posklejana ;-), trzeba jeszcze tylko doszlifować program.
Pzdr
RaV

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 11 wrz 2007, 21:18

RaV pisze:Prace niestety trochę przystanęły w miejscu i tutaj prosiłbym jeśli można o odezwanie się kolegi Leoo na GG
Niestety mój PC nie zniesie kolejnej aplikacji. Proszę pisać na @.

Autor tematu
RaV
Posty w temacie: 12

Post napisał: RaV » 21 wrz 2007, 22:37

Witam,

Wiem że się tu ostatnio nie odzywałem ale to wina tylko i wyłącznie postępów w budowie CNC :wink:
Wyobraźcie sobie że przypomniało mi sie o jakiejś elektronice z drukarki leżącej w koncie; wygrzebałem to i elektronika okazała się z drukarki EPSON model xxxxx.
Znalazłem na niej 2 układy LB1845, które okazały się sterownikami silników krokowych z obsługą do 1/4 mikrokroku... Poszukałem dokumentację tej kostki i napisałem prosty program w Bascomie na procesor Attiny2313, który odpowiednio steruje 6 wyjściami dostając 2 ;step i dir.
Wszystko chodzi perfekcyjnie na tych silnikach: http://allegro.pl/item.....naped_cnc_2szt.html
Niema żadnych zgubionych kroków, szarpnięć itd :grin: W najbliższym czasie wstawie fotki i może jakiś filmik ( w niskiej rozdzielczości więc i tak nic nie będzie widać :razz: :wink: )

Pozdrawiam RaV

micro
Posty w temacie: 1

Post napisał: micro » 22 wrz 2007, 17:26

W najbliższym czasie wstawie fotki i może jakiś filmik ( w niskiej rozdzielczości więc i tak nic nie będzie widać
I może kod źródłowy... :razz:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”