Dorobienie tulejki do dampera roweru czy trudno coś takiego
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Robota wygląda na banalną a część nie wygląda na ulepszona. Kawałek zwykłej tulejki z kanalkiem.
Tulejke przeciinasz na pół dobijasz np tuszem na papierze milimetrowym. Robisz zdjęcie. Na kompie dopasowujesz skalę i już masz kontur. Sprecyzuj gdzie ma wchodzić ciasno żeby było wiadomo gdzie pasowanie. Tulejka gotowa. Ale jestem leniwy i mi się nie chce, nawet za 10 zł od sztuki w przypadku detalu.
:-):-):-):-):-). Pozdrawiam.
Tulejke przeciinasz na pół dobijasz np tuszem na papierze milimetrowym. Robisz zdjęcie. Na kompie dopasowujesz skalę i już masz kontur. Sprecyzuj gdzie ma wchodzić ciasno żeby było wiadomo gdzie pasowanie. Tulejka gotowa. Ale jestem leniwy i mi się nie chce, nawet za 10 zł od sztuki w przypadku detalu.

Fanuc 0i t DOOSAN Lynx 220 LM & 300
Nie ma złych obrabiarek, są one tylko źle wykorzystywane.....
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Koles kupiles sobie zepsuty rower i wpadles na pomysl zeby zamiast kupic za pare set zlotych zamienna czesc oryginalna chcesz oszczedzic za wszelka cene i oddales czesc do prostego zemiesnika.
I bardzo dobrze ze Ci powiedzial ze tego nie zrobi. Ja bym za to piwo jeszcze postawil !
Tak trzeba sie znac zeby zrobic taka czesc poprawnie !
Wykonanie takiej jednej czesci to kilka godzin - tak bo trzeba znalezc odpowiedni kawalek metalu, dociac, przetoczyc zgrubnie pozniej dokladnie, sprawdzic wymiary, dotoczyc. Obrocic, znowu przetoczyc, wypolerowac odciac znowu sprawdzic.
Kup sobie lepiej nowa czesc zamienna i idz pojezdzic na rowerku.
I bardzo dobrze ze Ci powiedzial ze tego nie zrobi. Ja bym za to piwo jeszcze postawil !
Tak trzeba sie znac zeby zrobic taka czesc poprawnie !
Wykonanie takiej jednej czesci to kilka godzin - tak bo trzeba znalezc odpowiedni kawalek metalu, dociac, przetoczyc zgrubnie pozniej dokladnie, sprawdzic wymiary, dotoczyc. Obrocic, znowu przetoczyc, wypolerowac odciac znowu sprawdzic.
Kup sobie lepiej nowa czesc zamienna i idz pojezdzic na rowerku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
A nawet jak nie wbije to zdanie sobie wyrobi o kimś takim.... Nie rozumiem jak mozna wyzywać kogoś kto powie że czegoś nie zrobi?Pneumokok pisze: nie nazywaj ludzi per 'przechuj' bo ktoś zamiast dorobić ci część, wbije ci troche kultury do pustego łba młotkiem.
Co do samej tulejki to banał, nie ma się co spuszczać nad idealnością promienia bo to nie łożysko przemysłowe tylko rowerek.

Jedyne co warto byłoby zrobić to samą bieżnię przetoczyć po obróbce cieplnej bo moze się detal zwichrować, choć nawet jak będzie 0.1 mialo krzywizny to w takim kosmicznym pojeżdzie zapewne będzie działać.

A promień to przecież można zmierzyć kulkę i wiadomo jaki jest-bez jakiś wielkich ideologii.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Panowie "przechuj" to niekoniecznie obraźliwe powiedzenie, nie bronię kolegi tylko taka ciekawostka bo widzę oburzenie. W moich stronach "przechuj" oznacza gościa tak dobrego w swoim fachu ze wieloma niekonwencjonalnymi metodami potrafi stworzyć cuda. Człowiek nieprzeciętny tak dobry ze niech to ch**
:-):-):-)

Fanuc 0i t DOOSAN Lynx 220 LM & 300
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Zapraszam zainteresowanego do konstruktywnej rozmowy na [email protected] Jeśli coś wskóramy to podzielimy się uwagami z kolegami co za ile i czy w ogóle się dało zrobić.