Mex pisze:Z tego co napisałeś wnioskuje że kolega wie lepiej i że podoiłeś decyzje i już wiesz , że brama jest lepsza od innych rozwiązań a krokówka lepsza od serwa

, nawet przed wykonaniem jakikolwiek obliczeń .
I niema zamiaru korzystać z doświadczenia bardziej doświadczonych kolegów .
to trudno a mógłbym koledze dużo doradzić w wykonaniu sztywnej i wytrzymałej
konstrukcji w miarę kolegi możliwości finansowych
.

Witam
Nie wiem skąd taki wniosek kolegi Mex , ze decyzje podjołem

Podałem tylko informacje jakie mam do dyspozycji motory (bo one juz są) i jaka konstrukcja według mnie byłaby njlepsza.
Gdyby nie zależało mi na opini tego forum to nie pisał bym o swoich zamiarach i nie dyskutowali byśmy teraz. Nieprawdaż????
Chcę to wyraznie powiedziec ze w budowie nie ma zadnych innych założeń poza jednym najwazniejszym:::
Zbudowana frezarka musi mi umozliwic wykonanie takich elementów ze stali które sa mi potrzebne do rozbudowy mojego warsztatu pracy i wykonania potrzebnego oprzyrządowania. Spróbuję wyrysowac pare elementów które na wstępie bede potrzebował wykonac to moze wtedy wyjasni to pare rzeczy. Reszta musi podporzadkowac sie tym kryteriom.
Mex pisze:to trudno a mógłbym koledze dużo doradzić w wykonaniu sztywnej i wytrzymałej
konstrukcji w miarę kolegi możliwości finansowych .

I tu dotykamy sedna sprawy. Niestety mam tylko podstawowe wiadomosci o materiałoznastwie i wytrzymałościach oraz o obliczeniach konstrukcji . "Czuje temat" ale nie potrafie wykonac obliczen. Musiałbym wszystkiego sie uczyc a dochodzi do tego jeszcze doświadczenie. którego nie mam.
To samo tyczy się materiałoznastwa i obróbki termicznej (mam na myśli hartowanie utwardzanie i tinne podobne procesy) Jak czytam informacje kolegi Mex z czego wykonywane były elementy jego frezarki i jakimi posługiwał się tachnologiami to włosy stają mi dęba z podziwu. Z wykształcenia jestem elektronikiem O specjalności radio i telewizja ale moja praktyka elektroniczna dawno się skończyła. jednak zdobyte doświadczenie i wiedza pozwalają mi teraz o wiele łatwiej poruszac sie w dziedzinie elektroniki i tu jest dla mnie plus.
Reasumujjac za pomoc od strony technologi i obliczeń konstrukcji byłbym bardzo wdzieczny.
Mex pisze:
nawet dla mnie
obrobienie takiej gigantycznej , konstrukcji było by nie wykonalne , a mam do dyspozycji dosyć dobry park maszynowy ( a siedzę w baraży górniczej ) . Jeśli kolega chce to mogę się podzielić informacjami o podzespołach które zastosowałem ich cenie i ogólnych kosztach wtedy zobaczysz czy ci się będzie opłacać . I czy nie lepiej będzie kupić używaną maszynę .
.

Niestety Ja nie posiadam parku maszynowego i wiekszosc rzeczy musialbym zlecac . Mam do dyspozycji tylko tokarkę uniwersalną i warsztat z tokarką cnc (odpłatnie ale w rozsadnych cenach i blisko). Jest jeszcze niewielka frezarka.
Bardzo chetnie dowiem się o elementach użytych do wykonania frezarki MEX.
Pierwsze z moich pytan to co rozumie się pod pojęciem SERWOMOTOR bo stale jest uzywane to słowo w kontekście napedu ale za każdym razem dotyczy to innego rodzaju silnika. jak to "ugryźc"
Mex pisze:
Aha jeszcze jedno pytanie kolega nie pokazał żadnych rysunków ani zdjęć , elementów
które chce wykonywać , może kolega nie potrzebuje wcale takiej sztywnej i masywnej
konstrukcji , a ja kolegę niepotrzebnie mierze swoją miarą .
No własnie: juz wczesniej o tym pisałem, przygotuje : pare rysunków i projektów to moze to coś wyjaśni .
Jeszcze jedno : z jakiego materialu nalezy wykonac wykrojnik ( rysunek na
http://www.motoakcesoria.riders.pl/cnc/ ... arczki.htm ) ktorym bede wycinal krazki o srednicy 76mm z pasa papieru sciernego. Musi byc to cos twardego bo papier bedzie strasznie tępił krawedzie.
Za pomoc dziekuje
na razie koncze bo trzeba tez kiedys pracowac.