Problem z wypalarka plazmową
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Palnik Trafimet 141-nie odpala HF za każdym razem
Witam,mam pytanie: Czy ktoś może mi pomóc w kwestii nie odpalania palnika?
Nie jest to przyczyna programu! Powietrze osuszone i czyste do 5um,ciśnienie OK. Przy paleniu np 40 fasolek (nowa elektroda i nowa dysza-oryginał Trafimet) nadjeżdża na np 30 i nie odpala (31/32/34 nie pali) 35 pali 36 pali i później nic. Cyfry to tylko przykład. Na THC napięcie jest tak jak by palił palnik. Po krótkiej przerwie pali od nowa. I tak w koło. W trakcie nie odpalania powietrze syczy,mach pokazuje zapalony palnik. Próbowałem przy takiej usterce zajarzyć łuk pilotujący z ręki ale też nic. Piny w euro od HF OK. I zastanawia mnie jeszcze jedno? Bardzo szybko padają elektrody-66 fasolek (1 fasolka 78mm po obwodzie blacha czarna 5mm i po elektrodzie. Dysza nietknięta jak nowa a elektroda wypalona. Źródło Spartus 70 H z wbudowanym dzielnikiem napięcia,zakupione w NOV-WELD 2 tygodnie temu. Jeśli ktoś może pomóc to proszę o pomoc,ale jeśli ktoś chce się rozpisywać że gdybym kupił Hypertherma to bym nie miał takich problemów z góry mu dziękuję!!!
Nie jest to przyczyna programu! Powietrze osuszone i czyste do 5um,ciśnienie OK. Przy paleniu np 40 fasolek (nowa elektroda i nowa dysza-oryginał Trafimet) nadjeżdża na np 30 i nie odpala (31/32/34 nie pali) 35 pali 36 pali i później nic. Cyfry to tylko przykład. Na THC napięcie jest tak jak by palił palnik. Po krótkiej przerwie pali od nowa. I tak w koło. W trakcie nie odpalania powietrze syczy,mach pokazuje zapalony palnik. Próbowałem przy takiej usterce zajarzyć łuk pilotujący z ręki ale też nic. Piny w euro od HF OK. I zastanawia mnie jeszcze jedno? Bardzo szybko padają elektrody-66 fasolek (1 fasolka 78mm po obwodzie blacha czarna 5mm i po elektrodzie. Dysza nietknięta jak nowa a elektroda wypalona. Źródło Spartus 70 H z wbudowanym dzielnikiem napięcia,zakupione w NOV-WELD 2 tygodnie temu. Jeśli ktoś może pomóc to proszę o pomoc,ale jeśli ktoś chce się rozpisywać że gdybym kupił Hypertherma to bym nie miał takich problemów z góry mu dziękuję!!!
Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 8
U mnie nie odpalał palnik A141 gdy dostała się do niego woda z powietrza dopiero trzy odwadniacze z rzędu pomogły jednak czasami nie odpalał.
Zwróć uwagę czy ciśnienie przedmuchu jest niższe niż ciśnienie cięcia.
U mnie w SHERMANIE 130 jest drugi reduktor w środku plazmy i gdy ciśnienie przedmuch jest wyższe niż 1,6 to palnik nie chce odpalać.
Teraz zmieniłem planik na P80 i problemy z odpalaniem znacznie mniejsze a jakość cięcia lepsza.
Zwróć uwagę czy ciśnienie przedmuchu jest niższe niż ciśnienie cięcia.
U mnie w SHERMANIE 130 jest drugi reduktor w środku plazmy i gdy ciśnienie przedmuch jest wyższe niż 1,6 to palnik nie chce odpalać.
Teraz zmieniłem planik na P80 i problemy z odpalaniem znacznie mniejsze a jakość cięcia lepsza.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
ale mogłeś kopić HP
a tak poważnie ...
jak palnik przestaje Ci odpalać , to należy sprawdzić czy w ogóle masz HF.
Odwróć palnik do góry nogami i w otworze dyszy powinieneś widzieć że coś iskrzy. Dobrze dać największa jaka masz dyszę. Elektroda nie musi być nowa , bo przy sprawnym urządzeniu nie ma większego wpływu na odpalanie.
W "chińskich" urządzeniach czasami tak bywa , że dławik traci na dyszy kontakt.
to powoduje brak HF-u
Napięcie cięcia jak opisujesz , to masz.
A może przewód dyszy jest coś nie "hallo"
Jak nie masz innego palnika i kabla żeby zamienić , to sprawdź to co pisze.

a tak poważnie ...
jak palnik przestaje Ci odpalać , to należy sprawdzić czy w ogóle masz HF.
Odwróć palnik do góry nogami i w otworze dyszy powinieneś widzieć że coś iskrzy. Dobrze dać największa jaka masz dyszę. Elektroda nie musi być nowa , bo przy sprawnym urządzeniu nie ma większego wpływu na odpalanie.
W "chińskich" urządzeniach czasami tak bywa , że dławik traci na dyszy kontakt.
to powoduje brak HF-u
Napięcie cięcia jak opisujesz , to masz.
A może przewód dyszy jest coś nie "hallo"

Jak nie masz innego palnika i kabla żeby zamienić , to sprawdź to co pisze.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Do kolegi stalmasz: Najgorsze jest to że przypaliłem się na FIRMOWY PALNIK TRAFIMET a Firma TRFISTEL (ŻENADA) NIE POLECAM! Nie posiada żadnych parametrów do palników! ŻADNYCH! Ciężko szukać szczeliny (przerwy) metodą prób i błędów? Jakieś sugestie???
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
podobne objawy, rozkreć i sprawdz jak wygląda to u Ciebie, 3 minuty pracy
https://www.cnc.info.pl/topics57/przeci ... t75223.htm
dzisiaj wymieniłem elementy i palnik pali jak nowy
https://www.cnc.info.pl/topics57/przeci ... t75223.htm
dzisiaj wymieniłem elementy i palnik pali jak nowy
Pozdrawiam; Jarek
-
Dowiedziałem się (od importera) że moje źródło było zestrojone z palnikiem 70A 6mb i może przy palniku Trafimet M141 8mb może być za słabe natężenia amperażu? Ponoć powinno być 15-17 A mierząc na przewodzie HF-co do częstego zajarzania HF w powietrzu to wątpię bym coś uszkodził. A i jeszcze jedno: przy palniku Spartus 70 czyli Cebora 70 szczelina jonizatora powinna wynosić 0.8 do 1.1 a przy Trafimet 141 od 1.1 do 1.5. Powołuję się na konwersację z fachowcem z NOV-WELD. Do kolegi STALASZ no właśnie tak się dzieję,krótka przerwa ewentualnie rozkręcenie i skręcenie palnika i ból znika. ALE TO CHYBA TAK NIE POWINNO BYĆ??? Otrzymałem też kilka cennych sugestii od kolegi cnccad które jutro spróbuję wdrożyć. Na pewno poinformuję o postępach. P.S. A najbardziej bałem się zakłóceń a tu taka lipa!!!