Nyple do połączeń pneumatycznych
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Proszę:dasza77 pisze:Sama pasta, bez pakuł? TAK? Podaj nazwę

I kolejna ciekawostka rodzaje uszczelnień opisują to na końcu artykułu
Ja w urządzeniach które wykorzystuję ciągle coś takiego spotykam i nie tylko. I proszę nie kopać mnie za reklamę nic z tego nie mam. A sam w wielu wypadkach korzystam z taśmy teflonowej czy pakuł. Bo ta cena

Nie wiem po co, jednak w sprężonym powietrzu zawsze jest kondensat i jeśli już to osobiście stosowałbym w instalacji ocynk.Hayabusa pisze:Witam wszystkich,
sam się kiedyś nad tym zastanawiałem, w takim razie po co jest rozróżnienie na mosiądz, czarne i żeliwo?
Pozdrawiam wszystkich
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
dasza77 pisze:Sama pasta, bez pakuł? TAK? Podaj nazwę
Tak sama pasta bez pakuł. Np. ta: http://markery.pl/pl/p/Laco-pasta-teflo ... 0-ml/15592
Trochę drogo ale wygoda

Kształtki jak i rury dobiera się do instalacji. Na przykład do instalacji wody pitnej nie dasz kształtek i rur czarnych bo będą rdzewieć ( dlatego daje się ocynkowane). Mosiężne kształtki są moim zdaniem najlepsze, ale są drogie dlatego są rzadko stosowane.Witam wszystkich,
sam się kiedyś nad tym zastanawiałem, w takim razie po co jest rozróżnienie na mosiądz, czarne i żeliwo?
Pozdrawiam wszystkich
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Pytam, bo mam problem z instalacją c.o. w domku letniskowym.
Gdy instalacja zalana była wodą wszystko było OK, nie było przecieków.
Aby nie spuszczać z instalacji wody na zimę, zalałem instalacje płynem do chłodnic samochodowych typu Borygo.
Od tego momentu na większości złączach skręcanych na pakuły są przecieki, wisi kropelka płynu.
Planuję to wszystko jeszcze raz poskręcać i nie wiem , czy Loctitem (którym) czy pastą anerobową?
Jeżeli kolega ma doświadczenie , proszę o podpowiedź.
Aby nie spuszczać z instalacji wody na zimę, zalałem instalacje płynem do chłodnic samochodowych typu Borygo.
Od tego momentu na większości złączach skręcanych na pakuły są przecieki, wisi kropelka płynu.
Planuję to wszystko jeszcze raz poskręcać i nie wiem , czy Loctitem (którym) czy pastą anerobową?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
U mnie jakieś półtora roku trzyma skręcone na pakuły przy 7,5 bara. Skomplikowna instalacja, bo 7 zaworów, 3 zbiorniki, a zestawienie elementów półcalowych "to co było", czyli stalowe i mosiężne. Tych odlewów żeliwnych z pierwszego posta nie mam w kompresorze. Ale mam w piaskarce i też trzyma ciśnienie.
[ Dodano: 2016-04-11, 16:02 ]
U mnie jakieś półtora roku trzyma skręcone na pakuły przy 7,5 bara. Skomplikowna instalacja, bo 7 zaworów, 3 zbiorniki, a zestawienie elementów półcalowych "to co było", czyli stalowe i mosiężne. Tych odlewów żeliwnych z pierwszego posta nie mam w kompresorze. Ale mam w piaskarce i też trzyma ciśnienie.
[ Dodano: 2016-04-11, 16:02 ]
Usługi ślusarskie, spawanie (MAG, TIG) Katowice.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Pasty ( kleje ) anaerobowe są OK, ale maja jedną podstawową wadę, a nawet dwie: ewentualny późniejszy demontaż - "bez palnika nie podchodź"dasza77 pisze:Pytam, bo mam problem z instalacją c.o. w domku letniskowym.

Jak umiesz podwijać to pasta i kłaki (pakuły) są nie zastąpione do wszystkiego (gaz, powietrze, woda, glikol itp.)
Jednym z lepszych rozwiązań to nić teflonowa. Praktycznie jak byś jej nie nawiną na gwint to trzyma. W razie czego łatwo się demontuje no i samo połączenie czyste nie upaćkane pastą lub klejem.