Dokładność cięcia
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 5
Nie no kolego. Wszystko zależy jakiej klasy urzadzenie chcesz kupić. Przykładowo jeżeli w małym ploterze nie ma możliwości założenia soczewki o większej ogniskowej niż zainstalowana w maszynie ( brak ruchomego stołu, przelotowego stołu oraz krótka regulacja głowicy) i zastosowana jest mała tuba, gdzie fizycznie nie można założyć większej ( im większa moc tuby tym tuba dłuższa) to mają rację. Laser o małej ogniskowej i mocy 40W to sklejke tylko pali a nie tnie.
Może faktycznie wybierz się do nich na prezentację aby zobaczyć w akcji jedno i drugie urządzenie. Myślę że jest to bardzo dobra opcja.
Co do handlu to myślę że to już nie te czasy aby duża firma wciskała klientowi kit. Potem tylko mają z takim klientem problem bo zgłoszenia serwisowe, bo coś nie tak działa jak trzeba, to wolą doradzić tak jak się patrzy. Sam się z tym spotkałem jak doradzili mi tańszą maszynę bo droższa jest do nieco innych rzeczy. Kwestia jak ci to wytłumaczyli i co się z tym wiąże. Poza tym duża firma nie pozwoli sobie na famę jaką jest wciskanie kitu.
Może faktycznie wybierz się do nich na prezentację aby zobaczyć w akcji jedno i drugie urządzenie. Myślę że jest to bardzo dobra opcja.
Co do handlu to myślę że to już nie te czasy aby duża firma wciskała klientowi kit. Potem tylko mają z takim klientem problem bo zgłoszenia serwisowe, bo coś nie tak działa jak trzeba, to wolą doradzić tak jak się patrzy. Sam się z tym spotkałem jak doradzili mi tańszą maszynę bo droższa jest do nieco innych rzeczy. Kwestia jak ci to wytłumaczyli i co się z tym wiąże. Poza tym duża firma nie pozwoli sobie na famę jaką jest wciskanie kitu.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 12
No tak...tylko że dokładnie ten sam model który w jednej się nie nadawał....w drugiej zaproponowali mi jako "idealne rozwiązanie"(dokładnie ten sam) ... i zaproponowali do niego tubę 90w reci czyli mocniejszą i chyba do materiału 3mm wystarczającą....kiedy w tej drugiej firmie ten większy, w którym można instalować niby mocniejsze tuby został zaproponowany z tubą 80w ...no coś tu się chyba nie do końca zgadza prawda?
Mniejsza z tym. Nie znam się..... i masz zablokowaną opcję prywatnych wiadomości. Nie moge ci odpisać.
Mniejsza z tym. Nie znam się..... i masz zablokowaną opcję prywatnych wiadomości. Nie moge ci odpisać.
-
Z tego co wiem to Reci mają tuby 80W i 100W, 130W. Z 90 nigdy się nie spotkałem wiec coś mi się zdaje że ktoś tutaj buja lub ja nie wszystko wiem.
Jeżeli chodzi o ploter być może wygląda tak samo ale ma jakieś inne rozwiązania konstrukcyjne. Nie bede wnikał, ale faktycznie coś się tutaj nie zgadza. W takim wypadku jedyne rozwiązanie to odwiedzić jednych i drugich.
Ps: Odblokowałem prywatne wiadomości Nawet nie wiedziałem że są zablokowane.
Jeżeli chodzi o ploter być może wygląda tak samo ale ma jakieś inne rozwiązania konstrukcyjne. Nie bede wnikał, ale faktycznie coś się tutaj nie zgadza. W takim wypadku jedyne rozwiązanie to odwiedzić jednych i drugich.
Ps: Odblokowałem prywatne wiadomości Nawet nie wiedziałem że są zablokowane.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
z tego co słyszałem, to te 90tki to tak naprawdę są 80tki... aczkolwiek producent pisze, ze 80 W, ale tak naprawde to jest 90. .. i tak dalej i tak dalej.
Reci masz 80, 100, 130.
Ponadto nie zgodzę się też, że nie ma firm, które wciskają kit - owszem są. Najlepsze są te, które zmieniają naklejkę producenta i mówią, że produkcja odbywa się od a do z w Polsce.
Nie ufaj sprzedawcom przez telefon - ufaj tylko temu co zobaczysz na własne oczy. Jeśli chcesz być pewien co kupujesz, niestety będziesz musiał się wybrać i zobaczyć nie tylko laser - ale i potencjał całej firmy, park maszynowy, czy części mają na stanie, itp itd - wtedy widać ich podejście do klienta. I porównaj też ceny - żebyś nie przepłacił o kilka tysięcy.
Reci masz 80, 100, 130.
Ponadto nie zgodzę się też, że nie ma firm, które wciskają kit - owszem są. Najlepsze są te, które zmieniają naklejkę producenta i mówią, że produkcja odbywa się od a do z w Polsce.
Nie ufaj sprzedawcom przez telefon - ufaj tylko temu co zobaczysz na własne oczy. Jeśli chcesz być pewien co kupujesz, niestety będziesz musiał się wybrać i zobaczyć nie tylko laser - ale i potencjał całej firmy, park maszynowy, czy części mają na stanie, itp itd - wtedy widać ich podejście do klienta. I porównaj też ceny - żebyś nie przepłacił o kilka tysięcy.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 12
Ludzie z tych firm są raczej cierpliwi i starają się odpowiadać na moje pytania...także pod tym względem wszystko jest ok.
Co do samego modelu to jest on ten sam. Ten sam co na alibabie...nawet opis taki co na alibabie i nietypowe wymiary. To jest ten sam model...chociaż z oferty jednej z firm właśnie zniknął..więc może dla tego nie chcieli go oferować.
Ja rozumieć te dwie wartości?
dokładność pozycjonowania 0.01mm
rozdzielczość mechaniczna 0.0254 ?
Co to jest ta rozdzielczość mechaniczna?
Co do samego modelu to jest on ten sam. Ten sam co na alibabie...nawet opis taki co na alibabie i nietypowe wymiary. To jest ten sam model...chociaż z oferty jednej z firm właśnie zniknął..więc może dla tego nie chcieli go oferować.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
To są właśnie chińskie sztuczki podparte sztuczkami naszych handlowców.komar15 pisze:z tego co słyszałem, to te 90tki to tak naprawdę są 80tki... aczkolwiek producent pisze, ze 80 W, ale tak naprawde to jest 90. .. i tak dalej i tak dalej.
Lasery Synrada kiedy są nowe mają około 20% większą moc niż podana nominalna.
Czyli laser nominalnie 30W będzie miał nawet 37-38W.
Kiedy mu moc spadnie do 20W to już czas na wymianę lub regenerację.
Ale średnia moc w życiu tego lasera to właśnie 30W.
U Chińczyków moc lasera podawana jest maksymalna jako nominalna a często jeszcze jest zawyżana czyli laser 80W ma 78W. Rzadko kiedy więcej niż 80W.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Może to nie na temat powtarzalności - ale tego, jak wygląda wycięty cienki fornir 0.4mm. Cięcie robiłem na (amerykańskim) Epilog'u mini, moc lasera 40W. Dla porównania karta SIM z telefonu.
Widać "grubość" grawerki i równomierność cięcia boku (lekkie ząbki to nie kwestia drewna a lasera).
Sam jestem ciekaw jak porównawczo wyglądają prace cięte chińczykami, bo na Epiloga mnie nie stać.
Widać "grubość" grawerki i równomierność cięcia boku (lekkie ząbki to nie kwestia drewna a lasera).
Sam jestem ciekaw jak porównawczo wyglądają prace cięte chińczykami, bo na Epiloga mnie nie stać.
- Załączniki
-
- abyss-sample4_cr.jpg (13.42 KiB) Przejrzano 439 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Za bardzo się rozdrabniasz, przy tego typu ploterach wszystko jest tym samym. Jeśli idealnie ułożysz materiał, zbazujesz, itp, itd to przy krokowcu moze osiągniesz 0,05 mm. Miej na uwadze, że masz do czynienia z obróbką termiczną, każdy materiał się pali, więc i tak nie zauważysz różnicy, gdy błąd będzie większy w tym samym rzędzie.2jacks pisze:
-
Zgadzam się z przedmówcą. Jeżeli chodzi o cięcie trzeba zawsze wziąć pod uwagę co się tnie. Wiekszy wytop daje nam mniejszą dokładność obróbki. Wszystko trzeba ustawić i dobrać pod odpowiednią produkcję. Nie możemy skupiać się na dokładności pozycjonowania bo to w dokładności obróbki może mieć niewiele wspólnego.