Wycięcie - pomocy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 5
Wycięcie - pomocy
Witam,
Problem jest taki, że nigdzie nie mogę się wspomóc niczym, żadnego tutoriala - nic.
Już tłumaczę o co mi chodzi. Wyślę tutaj PDF mojego modelu, i zdjęcie realnej części. Jest to rotor do felgi skręcanej. Odwzorowałem prawie wszystko prócz wycięć na ramionach tej felgi. Nie mam zielonego pojęcia jak mam to wyciąć tak, żeby na całym promieniu głębokość wycięcia była taka sama. Jak by ktoś nasunął mi chociaż jakiś pomysł był bym naprawdę wdzięczny.
Real foto: http://zapodaj.net/532a57acc937e.jpg.html
PDF 3D w załączniku
Problem jest taki, że nigdzie nie mogę się wspomóc niczym, żadnego tutoriala - nic.
Już tłumaczę o co mi chodzi. Wyślę tutaj PDF mojego modelu, i zdjęcie realnej części. Jest to rotor do felgi skręcanej. Odwzorowałem prawie wszystko prócz wycięć na ramionach tej felgi. Nie mam zielonego pojęcia jak mam to wyciąć tak, żeby na całym promieniu głębokość wycięcia była taka sama. Jak by ktoś nasunął mi chociaż jakiś pomysł był bym naprawdę wdzięczny.
Real foto: http://zapodaj.net/532a57acc937e.jpg.html
PDF 3D w załączniku
- Załączniki
-
- Felga1.PDF
- (267.76 KiB) Pobrany 183 razy
fdk
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Niestety nie widzę dokładnie, jak to wygląda w przekroju, dlatego metoda jest taka a nie inna.
1. Tworzę linię podziałową o zarysie większego wcięcia.
2. Odsuwam powierzchnię o zero.
3. Wycinam poprzez pogrubione wycięcie.
Powtarzam czynność dla mniejszego wcięcia wcześniej dopasowując szkic. Na koniec zaokrąglenia.
1. Tworzę linię podziałową o zarysie większego wcięcia.
2. Odsuwam powierzchnię o zero.
3. Wycinam poprzez pogrubione wycięcie.
Powtarzam czynność dla mniejszego wcięcia wcześniej dopasowując szkic. Na koniec zaokrąglenia.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
A po co ten kloc potrzebny??? Przecież szkic można narysować na dowolnej płaszczyźnie równoległej do obręczy (czy na samej obręczy) i odsunąć za pomocą statusu początku.STELMI pisze:metod jest więcej - ja robię takie rzeczy tak, że tworzę bryłę prostokątną (lub można zrobić odsunięcie powierzchni) i na niej tworzę szkic i robię wycięcie przez odsunięcie
Różnica pomiędzy co kolega wyżej wrzucił, że jest mniej operacji w drzewie
Natomiast zgodzę się, że technik zawsze jest wiele, ale nie zawsze dają one taki sam rezultat. Wycięcie z odsunięciem od powierzchni jest ok dla małych krzywizn, jeżeli wyobrazimy sobie wałek - to zbliżając się do 180 stopni wycięcie się rozmywa... i to jest przykład, kiedy ta operacja się nie sprawdzi.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
A próbowałeś?bildder pisze:A po co ten kloc potrzebny??? Przecież szkic można narysować na dowolnej płaszczyźnie równoległej do obręczy (czy na samej obręczy) i odsunąć za pomocą statusu początku.STELMI pisze:metod jest więcej - ja robię takie rzeczy tak, że tworzę bryłę prostokątną (lub można zrobić odsunięcie powierzchni) i na niej tworzę szkic i robię wycięcie przez odsunięcie
Różnica pomiędzy co kolega wyżej wrzucił, że jest mniej operacji w drzewie
Może to przypadłość mojego solida, ale jeżeli bym zrobił szkic na powierzchni tej co zrobiłem prostokąt to mogę robić wszystkie wycięcia, ale jeżeli odsunę w operacji powierzchnię szkicu to program nie pozwala mi robić wycięć przez odsunięcie - sprawdzone niestety wielokrotnie, dlatego w sumie przyzwyczaiłem się do tej przypadłości i albo odsuwam sobie najpierw powierzchnię na której ma być szkic albo robię tak jak zaprezentowałem powyżej. To co mówisz ma sens i bym tak również robił, gdyby program mi na to pozwolił.