Co nam dają funkcje APPR i DEP?
Analizując rysunki w instrukcji heidenhaina np. najazd z tangencjalnym przejciem APPR LT i APPR CT dochodzę do wniosku że frez wchodzą w materiał jeździe już na zadanym ae.
Jedyną zaletą jaką dostrzegam jest łatwiejsza korekcja najazdu przy stosowaniu różnych narzędzi.
Czy jest coś więcej?
APPR/DEP
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
wchodząc* - zjadłem "c"Pneumokok pisze:Piszże po polsku. Za ch*ja wafla nie rozumiem o co ci chodzi w pierwszym zdaniu.
Podam klucz do pierwszego zdania:)
Spotkałem się ze stwierdzeniem, że programując najazdy appr(wejścia po łuku, itp.) otrzymujemy mniejsze zużycie freza. Analizując rysunki z instrukcjii Heidenhaina, frez wchodząc w materiał jedzie już na pełnym ae. Oznacza to, że nie ma jakiegoś łagodnego wejścia, tylko od razu na pełną szerokość i nie widze w tym mniejszego zużycia.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Aloha
Nie wiem, co miałoby spowodować mniejsze zużycie frezów. Bynajmniej, podejścia w blokach APPR są "niezdrowe" dla węglika (narzędzia). Zwracałem HH kiedyś na to uwagę - choć wątpię by kiedykolwiek coś z tym zrobili.
Co masz na myśli pisząc "pełne ae"? Przecież wartość ae zależy od naddatku na kontrze, który masz zaprogramowany i średnicy narzędzia.
Pozdrawiam
Nie wiem, co miałoby spowodować mniejsze zużycie frezów. Bynajmniej, podejścia w blokach APPR są "niezdrowe" dla węglika (narzędzia). Zwracałem HH kiedyś na to uwagę - choć wątpię by kiedykolwiek coś z tym zrobili.

Co masz na myśli pisząc "pełne ae"? Przecież wartość ae zależy od naddatku na kontrze, który masz zaprogramowany i średnicy narzędzia.
Pozdrawiam
Live long and prosper.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Witam,
Funkcje APPR / DEP są wygodnymi funkcjami jeżeli tylko potrafimy z nich skorzystać.
Jednakże wstępne pozycjonowanie należy i tak zaprogramować - które musi być również w bezpiecznej pozycji do rozpoczęcia dojazdu funkcją APPR.
Na 4 różne sposoby możemy dojechać do konturu (aktywując jednocześnie korekcję narzędzia) i na 4 sposoby możemy szybko i bezpiecznie opuścić kontur funkcją DEP.
Warto wiedzieć, że DEP jednocześnie odwołuje korekcję narzędzia.
Oczywiście nie musimy z tych funkcji korzystać, ale mnie osobiście bardzo się przydają.
Pozdrawiam
Funkcje APPR / DEP są wygodnymi funkcjami jeżeli tylko potrafimy z nich skorzystać.
Jednakże wstępne pozycjonowanie należy i tak zaprogramować - które musi być również w bezpiecznej pozycji do rozpoczęcia dojazdu funkcją APPR.
Na 4 różne sposoby możemy dojechać do konturu (aktywując jednocześnie korekcję narzędzia) i na 4 sposoby możemy szybko i bezpiecznie opuścić kontur funkcją DEP.
Warto wiedzieć, że DEP jednocześnie odwołuje korekcję narzędzia.
Oczywiście nie musimy z tych funkcji korzystać, ale mnie osobiście bardzo się przydają.
Pozdrawiam