Profile pod konstrukcje zamówione, ale dopiero pod koniec przyszłego tygodnia zacznę cokolwiek robić.
Tymczasem natknąłem się na ebay na 2 ciekawe aukcje. Są to zestawy części mechanicznych: prowadnice liniowe, śruby kulowe, łożyska liniowe w obudowach, nakrętki itp.
Cena jest bardzo atrakcyjna, ponieważ za zestaw ze śrubami kulowymi wychodzi tyle samo ile w PL musiałbym zapłacić za mechanikę na śrubach trapezowych.
I teraz pytanie, czy ta chińszczyzna jest warta uwagi? Nie są to jakieś podróbki, które po kilku dniach zaczną się wyginać, rysować? Czy śruby kulowe nie będą miały bicia? Z drugiej strony znakomita większość sprzedawców w PL sprzedaje te same części i przeważnie jest wszystko ok...
Kolejna sprawa jak wygląda sprawa VAT-u na granicy (bo cło to są grosze)? Na ile % dowalą mi VAT, bo raczej cały zestaw nie przejdzie jako gift za 45$? Pewnie tłumaczenie, że produkt nie jest na handel, tylko do własnego zastosowania, również nie pomoże? Macie jakieś doświadczenia z tym związane?
Pierwszy zestaw jest atrakcyjny do czasu aż przyjdzie mi zapłacić VAT (nie mam firmy, więc nie mogę go sobie odliczyć). Wszystkie wymiary i części pasują idealnie.
Druga oferta, jest również od chińczyka, ale produkt wysyłany jest z magazynu w UK lub w Niemczech, więc tu żadnych opłat nie powinno być. Problem w tym, że kilka części nie odpowiada mojemu projektowi. Jedna śruba kulowa zbyt krótka, to samo prowadnice liniowe, w dodatku sprzęgła 6,35/10 mm nie będą pasować do moich silników, pomijam już fakt, że prowadnice są fi20 a śruba fi16. Myślicie, że da radę się dogadać i złożyć zestaw pod moje wymiary?
Aukcja z Chin
Aukcja z Europy