Tokarka SV 18ra ma kilka modyfikacji o których można poczytać w linku niżej. Wszystkie mają tez wspólnego przodka pod tytułem Tos SV 18
http://www.lathes.co.uk/zbrojovka/page2.html
Skoro liczba zębów się nie zgadza to ktoś musiał coś zamieniać. Popatrz po skrzynce bo skoro była składana to może odnajdziesz potrzebne koło założone w inne miejsce choć to mało prawdopodobne żeby pasowało gdzieś indziej. No ale skoro jedno które nie powinno pasować znalazłeś...
TOS SV18RA - zły skok gwintów
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Przerobiłem wszystkie ustawienia Nortona na wszystkich posuwach, przy gitarze 24:60:24. Posuw 1/1 na każdym ustawieniu oszukuje 0.3, a na pozostałych jest wszystko w normie. Pozostaje tylko ten nadmiarowy ząb..
Szef postanowił zamówić koło do gitary 48 zębów, wtedy na Nortonie 3 i posuwie 1/2 powinno nacinać skok 6
mam nadzieję że będzie szło 
Szef postanowił zamówić koło do gitary 48 zębów, wtedy na Nortonie 3 i posuwie 1/2 powinno nacinać skok 6

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Powinno iść, ale lepiej było by dokupić te koło zębate 18 - to zębowe. Kombinowałem policzyć moją wcześniej przytoczoną teorię i stwierdziłem, że cały układ tych przekładni jest dość ciekawie pokręcony. Pewnie w celu ułatwienia obsługi, ale obliczeń to nie ułatwia. Trzeba by poznać zasadę działania - która dźwignia czy pokrętło do czego jest, ile ma położeń i jaki one mają wpływ na ustawienie kół zębatych. Tak na sucho to można gdybać i do niczego się nie dojdzie.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7