Wiercenie w aluminium
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Nadal czepiam się chłodziwa. Czy to jest chłodziwo do aluminium, czy taki sobie rozwodniony borolej? Czy jest na maszynie możliwość zastosowania chłodzenia przez wiertło. Jeśli nie, to trzeba przerobić, żeby taka możliwość była. Średnica 6 mm, prędkość 2800 czyli około 52 metrów/min. Do alu wszystko w porzadku, można nawet ciut więcej. Problem w tym, że na dno otworu nie dochodzi chłodzenie i zakleja. Owszem, pomoże dziobanie, ale na bym zainwestował, jeśli to seryjna produkcja w chłodzenie przez wiertło.
Jeszcze jeden problem - jakie aluminium!
Właśnie, jeśli to np. odlew, to nie wykluczone, że zawiera tlenki, a na tlenkach krawdź skrawania po prostu mocno się tępi (tlenek aluminium to korund). Przyjrzyj się, nie widzisz tam takich drobniutkich czarnych punkcików?
Jeszcze jeden problem - jakie aluminium!
Właśnie, jeśli to np. odlew, to nie wykluczone, że zawiera tlenki, a na tlenkach krawdź skrawania po prostu mocno się tępi (tlenek aluminium to korund). Przyjrzyj się, nie widzisz tam takich drobniutkich czarnych punkcików?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Co do filmik to się niewgral bo próbowalem dodać bezpośrednio z telefonu i niewiem czemu się nie wgrało sprubuje później przez kompa dodać ten filmik
Co do chłodziwa to niewiem jakie to jest bo mamy nowe na testy
Niewiem czy to będzie seryjną robota narazie wykonałem dana ilość sztuk która maialem do wykonania i wiem że następnym razem trzeba zainwestować w odpowiednie wiertło ale niestety niezależy odemnie takie wiertło kupili i takim to musiałem wykonać na szybko więc pytam na przyszłość
Co do materiału to niewiem jaki gatunek alu bo nie był opisany na pewno nie jest to odlew tylko pręt fi14
Co do chłodziwa to niewiem jakie to jest bo mamy nowe na testy
Niewiem czy to będzie seryjną robota narazie wykonałem dana ilość sztuk która maialem do wykonania i wiem że następnym razem trzeba zainwestować w odpowiednie wiertło ale niestety niezależy odemnie takie wiertło kupili i takim to musiałem wykonać na szybko więc pytam na przyszłość
Co do materiału to niewiem jaki gatunek alu bo nie był opisany na pewno nie jest to odlew tylko pręt fi14