Frezarko wiertarka do 3500

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
mcy
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4

Frezarko wiertarka do 3500

Post napisał: mcy » 09 mar 2016, 10:26

Witam

Mam budżet 3500 na frezarko-wiertarkę. Wykorzystanie: wyłącznie prace domowe, hobby, czyli wiercenie, frezowanie niewielkich detali w stali, aluminium.
Ceny i oferty zmieniają się dlatego mam pytanie do szanownych kolegów co w chwli obecnej polecalibyście do zakupu.
Popularna ZX7016 jest spraedawana w kilku modelach np.:
http://allegro.pl/kolumnowa-wiertarko-f ... 52128.html
w wersji ulepszonej wg. sprzedawcy za 2000. cytuję: "Oferowany model ZX7016-BP jest nowszą, udoskonaloną wersję znanej i cenionej na rynku wiertarko-frezarki ZX7016. Urządzenie wyposażono w nowy układ łożyskowania zapewniający mniejsze odchylenia wrzeciona, a tym samym większą precyzję obróbki oraz dodatkowy zestaw osłon i mikrowyłączników."

Czy jest to ściema czy warto wydać ok. 150PLN więcej np. od modelu:
http://allegro.pl/2w1-wiertarka-frezark ... 07548.html

Czy może kupić taką frezarkę z kolumną na jaskółczy ogon:
http://allegro.pl/wiertarka-frezarka-be ... 56785.html

Może macie inne propozycje?

Czy np. ZX7016 warto kupić z silnikiem 3f - do tego falownik wektorowy 0,75kW (używka za ok. 350) 1f->3f? CZy liczba przełożeń obrotów jest wystarczająca np. gwintowanie, frezowanie czy kupić z silnikiem 1f?

Ponadto przy wyborze tańszej (ZX7016) będę mógł kupić uchwyt frezarski np. ER20 lub ER16.
Muszę kupić jeszcze imadło maszynowe, a to dodatkowy koszt ok. 400 - 500PLN.
I tu mam pytania jakie imadło 100 czy 125mm? Jaki uchwyt? ER16,20 inny?

Jak zwykle przy zakupie człowiek ma masę wątpliwości i liczę, że wasza wiedza i doświadczenie pozwoli mi je rozwiać.

Tagi:

TwinB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: TwinB » 09 mar 2016, 12:59

ta kolumnowa to wiertarka a nie frezarka tylko ze stołem krzyżowym, na tej rurce kolumnie nie będzie żadnej sztywności i frezować to sie tym za bardzo nie da
juz prędzej ten model Bernardo choc i tak wygląda delikatnie i wazy za mało

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: adam Fx » 09 mar 2016, 15:23

mcy pisze:Czy np. ZX7016 warto kupić z silnikiem 3f - do tego falownik wektorowy 0,75kW (używka za ok. 350) 1f->3f?
Pytanie czy ten silnik da się przepinać gwiazda/trójkąt kojarzę że ktoś miał z tym problem ale to trzeba dopytać sprzedawce.

Co do samej maszyny to jest na forum cały wielostronicowy temat możesz też przejrzeć mój kanał YouTube i zobaczyć co się da robić na takiej maszynie (pracuje na niej głównie w stali) np. https://youtu.be/IvwZHo6aVq8?t=6m20s
TwinB pisze:na tej rurce kolumnie nie będzie żadnej sztywności
fakt wymieniłem to na pełny wałek.

[ Dodano: 2016-03-09, 15:24 ]
acha od razu dałem dłuższy bo czasem do wiercenia to brakowało wysokości (imadło uchwyt wiertło .... i detal już się nie mieścił)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Autor tematu
mcy

Post napisał: mcy » 09 mar 2016, 15:33

AdamFx napisał: fakt wymieniłem to na pełny wałek.

Ile kosztuje wymiana wałka?

[ Dodano: 2016-03-09, 15:47 ]
Dzięki za film. Widzę że dużo można zrobić na ZX7016, ale też nieźle poprzerabiałeś masyznę.
Pytanie brzmi: ile kasy zaintestowałeś aby móc wykonywać takie cuda?
Czyli po kupnie chińczyka ZX7016 należy od razu zaplanować zakup kolumny. Czycoś jeszcze (nie chodzi im o np. DRO).
Jak zrobiłeś mikroposuw na pinoli?
czy wogóle warto instalować falownik czy przełożenia obrotów wystarczą do prac takich jak na filmie?
Chciałbym odpowiedzieć sobie czy warto kupować tańszą wiertarkę (frezarkę) i od razu upgrade do niej (to tak jak z używanym samochodem + kasa na serwis po kupnie), czy dozbierać na droższą np. 4200 za OPTI BF16?

Dodatkowo należy dodać koszty osprzętu (imadło + uchwyt do frezów)

An-ej
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: An-ej » 11 mar 2016, 19:20

Witam
Kupiłem model ZX7016-BP (maja wysłać w poniedziałek), ponieważ sprzedawca http://allegro.pl/kolumnowa-wiertarko-f ... 52128.html reklamuje, że "Wrzeciono stabilizowane wysokiej jakości precyzyjnymi łożyskami stożkowymi..". Chciałem znaleźć coś o ZX7016-BP, ale w necie nie ma na temat wer. BP ani słowa.
Jak sprawdzić czy faktycznie wrzeciono stabilizowane jest łożyskami stożkowymi?
Jeśli ktoś byłby tak uprzejmy, proszę o zdjęcie wrzeciona i łożyskowania w modelu ZX7016, dla porównania.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: adam Fx » 13 mar 2016, 20:49

mcy, Przerobienie kosztowało mnie głownie koszt złomu , śrubek, żywicy nie pamiętam ze 200zł (nie licząc DRO -ale to jedna z podstawowych inwestycji) posuw pinoli zrobiłem z przekładnie ślimakowej... pokrętło jest podtoczone na stożek i przez dociśniecie tego stożka do stożka przekładni następuję przekazanie momentu obrotowego ze ślimacznicy na wał zębaty wysuwający pinole.

An-ej, zosiek miałem parę i z wierzchu podobne lecz każda nie co inna np. prawdziwa Zośka (ta czerwona) miała właśnie wrzeciono na łożyskach skośnych (na górze pinoli jest nakrętka do kasowania luzu.
zaś ta żółta miał cieńszą pinole oraz wrzeciono bardziej wiertarskie ... bez kasowania luzu zabezpieczone segerem co pozwalało na niewielki ale upierdliwy ruch pinoli osiowo.

raczej leprze są skośne niż stożkowe ale poznasz czy jest takie rozwiązanie rozbierając pinole a już pierwszym obiawem będzie właśnie nakr. do kasowania luzu
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Autor tematu
mcy

Post napisał: mcy » 16 mar 2016, 08:23

An-ej napisz jak otrzymasz ZX7016, czy jest możliwość kasowania luzu na pinoli (nakrętka czy seger).

Autor tematu
mcy

Post napisał: mcy » 11 kwie 2016, 10:52

Kupiłem tą zośkę :(. Wykonanie - masakra. Teraz czyszczenie i smarowanie i regulacja.

Dziękuję za podpowiedzi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”