chyba nie do końca mi o to chodziło nie idzie jakoś prościej tak jak cyrklem z danego punktu a nie po stycznej okręgu
f800
g0 x50 y70
g3j15
jak za pomocą G-kodu wyciąć koło ?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Poczytaj do czego służy ,,I'' i ,, J'' w G02/G03ormo1 pisze:wielkie dzięki
szkoda ze nie da się prościejczy mógłbyś mi jeszcze zapodać jak zrobić kieszeń okrągłą np:pod łożysko
powiedzmy x100 y100 promień 15i głebokość 14 był bym wdzięczny
https://www.cnc.info.pl/topics44/pomoc- ... htm#342219
i sam sobie taki program napiszesz.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam.
Jestem totalnym laikiem w temacie, który "przejął" wypalarkę CNC po człowieku, który zwolnił się z naszego zakładu.
Znalazłem to forum, bo też potrzebowałem wyciąć koło.
Wykorzystuję program Mach3; wypalarka, to samoróbka, choć bardzo profesjonalna - bez problemu wypalam elementy o wymiarach 1500 x 1500 z blachy gr. 80mm.
Wykorzystując bazę starych g-codów, które były zapisane w programie i jakichś swoich szczątkowych wiadomości znalazłem możliwość wypalania koła za jednym podejściem:
CZerwona kropka - punkt startowy
Okrąg R=10
Jestem totalnym laikiem w temacie, który "przejął" wypalarkę CNC po człowieku, który zwolnił się z naszego zakładu.
Znalazłem to forum, bo też potrzebowałem wyciąć koło.
Wykorzystuję program Mach3; wypalarka, to samoróbka, choć bardzo profesjonalna - bez problemu wypalam elementy o wymiarach 1500 x 1500 z blachy gr. 80mm.
Wykorzystując bazę starych g-codów, które były zapisane w programie i jakichś swoich szczątkowych wiadomości znalazłem możliwość wypalania koła za jednym podejściem:
CZerwona kropka - punkt startowy
Okrąg R=10
- Załączniki
-
- Wypalarka 1.pdf
- (67.36 KiB) Pobrany 406 razy
-
- Wypalarka 21.pdf
- (68.35 KiB) Pobrany 394 razy