Dobór parametrów toczenie CNC
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Dobór parametrów toczenie CNC
Witam
Jako młody użytkownik i dopiero co wprawiam w nowej firmie się w toczenie i programowanie tokarek. Mam mały problem. Mam do zrobienia wałek i przetoczyłem go z jednej strony na fi 13. Problem jest tego typu, że gdy nóż zrobi pierwsze przejście powierzchnia wychodzi piękna, kolejne też ok. Gdy już ostatnie robi powierzchnia wychodzi brzydka. Próbowałem płytka VCMT promień 0.4 toczenie zgrugne płytka WNMG promień 0.8 parametry jak z opakowania nawet zmniejszałem zwiększałem nic zawsze taka powierzchnia nie bardzo.
Jako młody użytkownik i dopiero co wprawiam w nowej firmie się w toczenie i programowanie tokarek. Mam mały problem. Mam do zrobienia wałek i przetoczyłem go z jednej strony na fi 13. Problem jest tego typu, że gdy nóż zrobi pierwsze przejście powierzchnia wychodzi piękna, kolejne też ok. Gdy już ostatnie robi powierzchnia wychodzi brzydka. Próbowałem płytka VCMT promień 0.4 toczenie zgrugne płytka WNMG promień 0.8 parametry jak z opakowania nawet zmniejszałem zwiększałem nic zawsze taka powierzchnia nie bardzo.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Niekoniecznie za mało, ale zostawiając na płytkę z promieniem naroża 0.4, kiedy zbierasz 0.15-0.2 na promieniu (na średnicy dwa razy więcej) musisz zdecydowanie podnieść szybkość skrawania. Czyli, jeśli to jakaś standardowa płytka i np. stal C45, prędkość koło 200-220 m/min. I czasem nie kombinuj ze zmniejszaniem posuwu, bo to właśnie najczęściej nie działa. Posuw mniejszy od 0.1 mm/obrót powoduje, że prawidłowy wiór nie powstaje, a nóż po materiale się ślizga i stąd problemy z powierzchnią. Wystarczy posuw w wysokości połowy promienia płytki (0.2) i do tego ewentualnie lekkie "zaczyszczenie papierkiem", jeśli ma się "świecić". Aha, zostawiasz setkę, czy półtorej, pod ten papierek!
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Dokładnie tak jak kolega jasiu... mowi. płytka swoje musi brać! , tylko wtedy w trakcie skrawania jest tak jakby dociskana przez wiór do materiału i gładko skrawa, a nie ślizga się. zmniejszanie posuwu i głębokości skrawania tylko pogarsza sytuację. najlepiej bawić sie prędkościa skrawania. podsumowująć, aby uzyskiwać powierzchnię, warstwa skrawania nie może być mniejsza od promienia płytki.