Zienek pisze:Jak masz zaoffsetowane narzędzia?
Trochę nie rozumiem pytania

Normalnie na pierwszym narzedziu przecinaku mam złapane Z=0 jednoczesnie jest to moje G54. Długość pozostałych narzędzi mierzę od tego przecinaka.
Zienek pisze:Taki blok na uchwyty i oprawki ER to jest oryginalnie z maszynki, czy dorabiałeś?
Oryginalnie w maszynce była głowica narzedziowa której nie mam
Listwe narzędziową sam sobie dorobiłem. Polecam zrobić to na tokarce tzn. wszystko co konieczne na frezarce a na koniec przykręcasz listwe do tokarki, wiercisz otwory, wyrównujesz frezem i na koniec rozwiertakiem. Masz wtedy pewnosć że masz otwory idealnie w osi wrzeciona.
Zienek pisze:Czy za każdym razem, jak dobierasz narzędzia pod detal, to musisz wszystko kalibrować i się głowić, jak to nie przydzwonić narzędziami, czy jest jakiś wygodniejszy sposób na pisanie programu na konkretny zestaw narzędzi w bloku?
Zasada pisania programu jest taka sama jak by była np. głowica narzedziowa. Wiadomo w tym fachu zawsze trzeba być czujnym i pilnować żeby nie przydzwonić
Czasami są cieżkie rozkminy jak wykonać jakiś większy detal bo wiadomo mało miejsca, albo brakuje jeszcze jednego gniazda na narzędzie ale zawsze się znajdzie jakieś wyjście z sytuacji. W tej chwili mam już wszystko tak obcykane że jak pisze program to w wyobrazni układam sobie optymalnie narzedzia w listwie i nie stwarza mi to jakiegoś problemu. Dobrze jest mieć kilka listew o różnym rozstawie gniazd narzędziowych. Bądz krótsze listwy z możliwością przesówania.